Volodymyr Parasyuk ontpopte zich tot een van de zogenaamde ‘helden van Maidan’. De strijdlust van de Maidan en het slagveld in Donbass heeft hij meegenomen in zijn functie als Oekraïens parlementariër.

Zijn speech was legendarisch. In februari 2014 beklom Parasyuk tijdens de protesten tegen het heersende regime het podium en begeesterde het publiek op het Maidan plein met zijn speech over de politieke situatie in Kiev.

Verslaggever Bart Hettema is in Kiev:

Een speech die oppositieleider Klitsjko, de huidige burgemeester van Kiev, in nederigheid zijn excuses deed aanbieden voor de door de oppositie gemaakte deal met de regering; en die president Janoekovitsj met de noorderzon deed vertrekken.

De overtuiging die uitging van de speech vormde het laatste duwtje voor de Maidanrevolutie en maakte van Parasyuk een beroemdheid. Nadien vertrok hij richting het Oosten van Oekraïne om te vechten tegen de pro-Russische rebellen om, na gewond te zijn geraakt, terug te keren naar Kiev als parlementslid.

Nu het referendum in Nederland een oordeel gaat vellen over het associatieverdrag wat de aanleiding vormde voor de protesten op het Maidan-plein, gaat EenVandaag met Parasyuk terug naar dat plein, om te spreken over zijn strijd en het belang van het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.