Evert Hoogendoorn is luitenant-kolonel buiten dienst, zoals dat heet. Hij is met pensioen. Maar liefst 35 jaar diende hij in het Nederlandse leger. Ook was hij in de jaren negentig plaatsvervangend commandant van Dutchbat II in Srebrenica, voordat Thom Karremans met zijn blauwhelmen de headlines haalde. Hij zal die traumatische periode niet gauw vergeten. Toch kan hij zijn ervaring in de moslimenclave nu op een positieve manier gebruiken, zegt hij. Samen met een collega en hun beide partners helpen ze Syrische vluchtelingen in Nederland met hun inburgering. En het werkt. 

Opmerkelijk is het inburgeringsproject in Emmeloord wel, beseft ook Hoogendoorn zich: een militair die zich ontfermt over vluchtelingen uit oorlogsgebied. Het idee om veteranen in te zetten bij het inburgeren komt van de Nederlandse Officieren Vereniging. Zij roepen nu meer veteranen op om mee te doen. Bij voldoende animo zullen de voormalige militairen worden ingezet bij het begeleiden van ‘nieuwe Nederlanders’ in Ede, Veenendaal en Arnhem.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.