Eén van de belangrijkste onderwerpen die de Europese regeringsleiders hebben besproken op de huidige EU-top in Brussel is de verdeling van vluchtelingen over Europa. "De verschillende regeringsstandpunten hierover zijn niet veranderd”, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel vanmorgen in Brussel. Duidend op de Oost-Europese landen waaronder Polen, Hongarije en Tsjechië die geen vluchtelingen willen opnemen volgens een bepaalde verdeelsleutel zoals eerder afgesproken.

Deze verdeling zou de druk doen afnemen bij landen aan de buitengrenzen van Europa zoals Griekenland en Italië. Ze willen wel geld stoppen in een Noord-Afrikaans fonds om mensen er van te weerhouden naar Europa te vluchten. Premier Mark Rutte zei hier eerder over dat hij deze houding van de Hongaarse premier Orban ‘smakeloos’ vond.

Het lijkt of alle andere Europese landen wel meedoen aan het bieden van onderdak aan vluchtelingen, maar dat is niet waar. De meeste landen halen bij lange na de beloofde aantallen niet. Deze top biedt, in hartje winter, voor veel vluchtelingen nog altijd geen zicht op een huis met verwarming. Hans van Baalen en Kees Boonman bespreken de kwestie in Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.