Zo'n 15 duizend mensen vroegen afgelopen jaar asiel aan in Nederland. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Een schijntje als je dat vergelijkt met 2015. Toen waren dat er bijna drie keer zoveel, ruim 43.000. Veel gemeenten werden op dat moment overvallen door de grote aantallen voornamelijk Syrische vluchtelingen.

Ook Haarlem moest halsoverkop noodopvang regelen en koos voor de leegstaande koepelgevangenis in de stad. Dat was iets waar de burgemeester destijds ook niet enthousiast over was, 'want vluchtelingen horen niet in een gevangenis'. 

Aflevering 1

De serie start met het jonge Syrische stel Houria en Rabi Sjeik, zij woonden ruim een jaar in de Koepelgevangenis. Hun ervaring met de Koepel is anders dan je misschien zou verwachten.

Aflevering 2 

In de tweede aflevering horen we hoe het leven van vrijwilliger van het eerste uur Willemien Ruygrok definitief veranderde toen zij in contact kwam met de vluchtelingen. 

Aflevering 3

In aflevering 3 blikken we terug met ondernemer Lara Scot. Toen zij in de Koepelgevangenis als vrijwilliger taalles gaf, kwam ze op het idee een naaiatelier te starten met Syrische vluchtelingen. Inmiddels heeft ze een eigen modemerk en zo’n 15 statushouders in dienst. Zij vindt dat haar werknemers sneller inburgeren door bij haar te werken dan door de verplichte inburgeringscursus.

Aflevering 4

We horen hoe het voor de buurt rond de Koepelgevangenis was dat de vluchtelingen daar werden opgevangen. Vooraf was er angst voor verkrachting, vernieling en diefstal. Dat was onterecht blijkt achteraf. Er was geen overlast, sterker, veel mensen merkten niet eens dat er vluchtelingen waren. Toch verdeelde hun komst de buurt. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.