De afgelopen twee dagen is er tijdens de Afrika-top in Ivoorkust gesproken over het migratieprobleem; de vluchtelingen uit Afrikaanse landen die in gammele bootjes koers zetten naar Italië. Nederland had met drie ministers een zware delegatie naar Afrika gestuurd.

De belangrijkste uitkomst van de Arika-top is dat er een noodplan komt om misstanden in Libië aan te pakken. CNN plaatste deze week een onthutsend filmpje waarin Afrikaanse asielzoekers als slaven werden verkocht.

Ook komt er een speciale taskforce die ervoor moet zorgen dat het aantal illegale migranten daalt. "Het belangrijkste doel van deze taskforce is om mensensmokkelaars te arresteren, hun smokkelroutes te ontmantelen en terrorisme tegen te gaan" aldus de Franse president Emmanuel Macron. Daarnaast werken Macron en Merkel aan een eigen migratieplan dat rond de 44 miljard gaat kosten.

In dit plan moet de Libische regering zorgen dat internationale hulporganisaties alle vluchtelingenkampen in kunnen. Nu kan dat nog niet. Vervolgens moeten binnen die kampen organisaties als de Verenigde Naties en de Internationale Organisatie voor Migratie bepalen welke migranten recht hebben op politiek asiel. Volgens Die Welt gaat dat om ongeveer 20 procent van het totale aantal migranten. Schattingen over het aantal migranten in Libische kampen lopen uiteen, maar zeker is dat het aantal migranten in de honderden duizenden loopt.

Politieke migranten tijdelijk naar buurlanden

De economische migranten worden teruggebracht naar hun thuisland. De politieke vluchtelingen, die volgens het verdrag van Genève recht hebben op asiel, worden eerst naar Tsjaad of Niger gevlogen, naburige landen van Libië. Daarna maken ze kans om opgenomen te worden door landen van de Europese Unie (EU).

Bij het opnemen van migranten uit Afrika wordt uitgegaan van het begrip ‘circulaire mobiliteit’. Dat wil zeggen dat migranten eerst opgeleid kunnen worden in EU-landen, om na verloop van tijd terug te reizen naar het land van herkomst. Deze deal staat nog niet zwart op wit, maar wordt in Parijs en Berlijn verder uitgewerkt, schrijft Die Welt.

Je moet Afrikaanse landen wat bieden

Gerald Knaus, baas van denktank ESI (European Stability Initiative)

De EU-leiders willen een stop op deze illegale migrantenstroom en doen een dringend beroep op de Afrikaanse leiders om hun uitgeprocedeerde burgers terug te nemen. Maar die leiders hebben daar geen trek in, want de migranten leveren hun geld op.  Daarnaast willen de Afrikaanse landen dat de EU meer investeert in hun land en hen toegang geeft tot de Europese markt. Gerald Knaus, de baas van denktank ESI (European Stability Initiative), is het daarmee eens. "Europa moet de Afrikaanse landen wat bieden. Arbeiders moeten naar Europa kunnen om te werken en in ruil daarvoor moeten Afrikaanse landen meewerken met het aannemen van uitgeprocedeerde migranten. Daar hebben beide partijen baat bij. Zo is er sprake van legale migratie."

Daarnaast denkt Knaus dat het noodzakelijk is om afspraken te maken met de Afrikaanse landen. "Er moeten afspraken gemaakt worden met landen dat ze hun eigen inwoners terugnemen als ze geen recht hebben op asiel. Daarnaast moet het Europese asielbeleid onder de loep worden genomen. Het afgelopen jaar zijn er honderdduizenden migranten uit zes Afrikaanse landen naar Italië gekomen. Italië is niet in staat om snel te beoordelen of iemand recht heeft op asiel of niet. Maar een handje vol mensen krijgt daadwerkelijk asiel, maar het duurt vier jaar voor dat besluit genomen is." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.