Henk noemt het een 'superoverwinning', en dat 'voor een klotekereltje uit Schinveld die de staat even ter verantwoording stelt'. De voormalig defensiemedewerker hield aan het werken met chroom-6 kapotte nieren, vocht in de longen en slokdarmkanker over.

Na bijna 6 jaar procederen wordt de Staat verantwoordelijk gehouden voor schade door het werken bij defensie met chroom-6-houdende roestwerende verf. Een van de oud-medewerkers die de zaak aanspande is Henk Coort. Voor hem geldt de uitspraak van de rechter als een bevrijding. "Ik sprong op mijn brommer en schreeuwde het uit."

'Wat mankementjes'

Henk Coort werkte van 1984 tot 2006 bij de defensie als tankmonteur en kwam op de zogenaamde POMS-werkplaats veelvuldig in aanraking met de giftige en kankerverwekkende stof chroom-6. In 2003 werd hij ziek, maar werkte nog tot 2006 door op de werkplaats. In 2009 kreeg hij eervol ontslag. Maar toen ging het al een tijd niet goed met Henk.

Al in 2004 gingen bijvoorbeeld zijn vingernagels kapot. "Wat mankementjes had ik", zo zegt hij zelf laconiek. Maar eenmaal met pensioen, begonnen de problemen pas echt. "In 2010 kreeg ik problemen met slikken en toen bleek dat ik slokdarmkanker had. Die slokdarm moest eruit."

'Mijn ziektebed was een hel'

Uiteindelijk hielden zijn nieren er mee op en raakte hij zelfs ruim 3 maanden in coma. "Mijn ziektebed was een hel. Mijn vrouw huilde. En je weegt niets meer. Ik was niets meer, destijds."

Toch wist Henk met veel moeite te herstellen, maar lichamelijk is hij een wrak. "Je zit voortdurend in angst voor je gezondheid. Ik kom bij elk pijntje naar de huisarts, die dan weer zegt: 'wat doe je nu weer hier?'."

Henk was in 2013 een van de eersten die het verband met chroom-6 legt. "Ik heb het toen op de kaart gezet", zegt hij nu. Maar defensie weigerde de verantwoordelijkheid te nemen. Minister van Defensie Hennis gaf indertijd aan 'geen aanwijzingen te hebben dat oud-medewerkers van defensie zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen'.

Henk besloot het er niet bij te laten zitten en ging procederen. "Het ging mij om het principe", zegt hij nu. "Ze hebben ons willens en wetens blootgesteld aan de stoffen. Als je mensen had verteld met welke stoffen ze werken dan hadden ze zelf kunnen kiezen. Het is ons nooit verteld."

Lees ook

Superoverwinning

De uitspraak zorgt voor grote opluchting bij Henk, opluchting en trots. "Defensie is nu aansprakelijk. Voor mij is het een superoverwinning. Het heeft echt 7 jaar echt tranen gekost, maar na 7 jaar aanvaarden ze toch dat ze ons hebben blootgesteld aan gevaarlijke stoffen."

Hij noemt zichzelf 'een klotekereltje uit Schinveld die de staat even ter verantwoording stelt', en wil wil nu gaan opkomen voor de medische kosten die hij heeft gemaakt. "Materieel en immaterieel. Ik heb weinig pensioenopbouw en persoonlijk leed en verdriet dat ons aangedaan is."

'Dit gaat voor iedereen wat betekenen

De uitspraak geldt overigens niet alleen voor hem en drie mede-eisers die ook op de werkplaatsen van defensie hun werk deden. "Dit gaat voor iedereen wat betekenen. Anderen moet nu individueel een klacht moeten indienen. Die mensen hebben nu de gelegenheid om te leunen op deze uitspraak", vertelt hij.

Ook Rob Bedaux, zijn advocaat, is blij dat de vier medewerkers een volledige schadevergoeding kunnen krijgen en ziet nu ook ruimte voor andere oud-defensiemedewerkers met chroom-6-klachten om hun gelijk te halen. "Die kunnen nu procederen voor volledige schadevergoeding."

Bekijk hier de Nieuwstrend over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.