Ruim honderd oud-medewerkers van Defensie claimen ernstig ziek te zijn geworden door hun werk. De gezondheidsklachten zijn divers; verschillende vormen van kanker, auto-immuunziekte, afbrokkelende tanden en het verlies van haren en nagels. 

De oud-medewerkers zeggen sinds 1984 jarenlang te zijn blootgesteld aan te hoge concentraties giftige stoffen. Het gaat om Chroom-6, asbest, verarmd uranium en benzeen. De giftige stoffen kwamen vrij tijdens het reinigen, repareren en verven van Amerikaanse tanks en ander oorlogstuig. Dat stond opgeslagen in NAVO-depots in Brunssum, Eygelshoven, Coevorden, Ter Apel en Vriezenveen.

Onvoldoende bescherming

De monteurs en spuiters zeggen dat Defensie onvoldoende bescherming heeft geboden tegen de giftige en kankerverwekkende stoffen. Bovendien heeft de organisatie haar personeel niet gewaarschuwd terwijl het wist dat er te hoge concentraties Chroom-6 aanwezig waren in de werkplaatsen.

Dat blijkt uit onderzoeken die Defensie heeft laten uitvoeren, maar altijd geheim heeft gehouden. 46 oud-medewerkers met ernstige gezondheidsklachten hebben zich gemeld bij een advocaat in Heerlen.

Reactie

De minister van Defensie Hennis stelt een onderzoek in naar de zaak, maar zij zegt vooralsnog geen aanwijzingen te hebben dat oud-medewerkers van Defensie structureel zijn blootgesteld aan te hoge concentraties gevaarlijke stofen. 

Uitzending

In EenVandaag een gesprek met Ton Lammers, medewerker van Defensie en Henk Coort en Wil, oud-medewerkers van Defensie.

Ook spreken we met Rob Bedaux de advocaat van de oud-medewerkers en hoogleraar toxicologie Martin van den Berg.

Wiki PX10

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.