Slachtoffers van de giftige chroom-6-verf zijn het wachten beu en slepen Defensie voor de rechter. Het gaat om doodzieke oud-medewerkers van Defensie die gewerkt hebben op de POMS-sites aan de grens met Duitsland. Op deze NAVO-sites moesten zij Amerikaans legermaterieel zoals tanks en andere voertuigen schoonmaken en voorzien van een nieuwe laag kankerverwekkende chroomhoudende verf. 

De oud-Defensiemedewerkers kunnen niet nog twee jaar wachten op de uitslag van het RIVM-onderzoek naar het gifverfschandaal. Sommigen zijn zo ziek dat ze de uitslag van het onderzoek niet halen.

Zij bundelen nu hun krachten en hebben een stichting gevormd om te procederen tegen Defensie. Zo denken ze eventuele schadeclaims veel sneller te kunnen indienen en toegewezen te krijgen. EenVandaag bracht het gifverfschandaal in juli 2014 als eerste op tv. Toen bleek dat de oud-Defensiemedewerkers jarenlang onbeschermd met de kankerverwekkende CARC-verf hadden gewerkt. Onderzoeken van stofmonsters uit de jaren ’90 wezen uit dat de chroom-6-waarden van die verf veel te hoog waren op de werkplek. Het personeel werkte onbeschermd met de giftige verf.

Gecompliceerd onderzoek

Het ministerie van Defensie heeft RIVM de opdracht gegeven tot het doen van een onderzoek naar het gifverfschandaal maar het onderzoek is gecompliceerd en veelomvattend. Inmiddels overlijden de oud-medewerkers en worden er steeds meer ziek. Zij kunnen en willen niet nog twee jaar wachten op het RIVM-onderzoek en stappen naar de rechter zonder te wachten op de uitslag van het RIVM-onderzoek.

In EenVandaag vanavond een gesprek met de ex-Defensiemedewerkers. Op alle afdelingen werd gewerkt met CARC verf en andere giftige stoffen. Wiel Hager werkte op de preservationafdeling van de NAVO-site in Brunssum. Hij moest de tanks van nieuwe verflagen voorzien en werd sinds jarenlang blootgesteld aan de chroomhoudende verf. Hij is ernstig ziek, heeft drie soorten kanker maar is strijdbaar. Met zijn oud-collega’s Giel Blom en Henk Coort en hun advocaat Rob Bedaux nemen zij het voortouw en geven de noodzaak aan van een snelle afhandeling van de zaak voordat het te laat is. Hun stichting Gedupeerden Gevaarlijke Stoffen NL-POMS z.n. is bedoeld om geld in te zamelen om de rechtszaak te kunnen voeren. SP-Kamerlid Jasper van Dijk zal opnieuw vragen stellen aan Minister Hennis Plasschaert met de vraag de afwikkeling van de chroom-6-zaak te bespoedigen.

In de studio komt projectleider van het RIVM chroom-6-onderzoek Ronald van der Graaf aan het woord. Wat vindt hij ervan dat deze ex-defensie medewerkers het RIVM onderzoek niet afwachten?

Op Facebook kunnen gedupeerden van de gifstoffen met elkaar in contact komen.

Het ministerie van Defensie zegt dat het RIVM-onderzoek tijd kost en dat er tot die tijd gebruik gemaakt kan worden van een coulanceregeling: 

Het RIVM onderzoek kost tijd. Daarom heeft Defensie samen met de vakbonden een coulanceregeling opgesteld voor (oud-)medewerkers die mogelijk ernstig ziek zijn geworden door het werken met chroom-6 houdende stoffen.

Bekijk rechtsboven de volledige reactie van Defensie. Ook kunt u daar de brief van minister Hennis-Plasschaert vinden die ze vandaag naar de Kamer stuurde over de huidige stand van zaken van het onderzoek naar de chroomhoudende verf.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft naar aanleiding van deze uitzending van EenVandaag Kamervragen gesteld aan de minister. Deze vragen zijn ook rechtsboven aan deze pagina terug te vinden.

Eerdere reportages

In maart 2015 werd bekend dat het oud-Defensiepersoneel dat ernstig ziek werd van werken met de giftige chroomhoudende verf een tegemoetkoming tot 15.000 euro krijgt. Mensen kunnen zich nog steeds hiervoor melden bij het Informatiepunt chroom-6. Over deze coulanceregeling maakten we onderstaande reportage:

Sinds de bekendmaking in juli 2014 maakten we de volgende reportages:

Download

Download

Download

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.