Het Instituut Mijnbouwschade Groningen vraagt om extra geld van het Rijk om duizenden zaken af te handelen waar nog juridische strijd over is. Algemeen directeur Hans Houdijk wil een potje voor moeilijke gevallen.

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) is verantwoordelijk voor het afhandelen van de mijnbouwschade. Hoewel ruim 90 procent van de meldingen binnen een jaar wordt afgerond, zijn er ook duizenden zaken die al jaren voortslepen. Daar wil het IMG nu verandering in brengen.

Tijdelijke Wet Groningen

In de 'Tijdelijke Wet Groningen' staat dat het IMG alleen schade mag vergoeden die door de gaswinning komt. Voor die schade is de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aansprakelijk, vanwege hun gasboringen. Het IMG handelt de aansprakelijkheid van de NAM af, zodat er een onafhankelijke partij is waar burgers zich kunnen melden met schade.

Dat betekent ook dat het IMG aan de NAM moet kunnen verantwoorden waarom ze geld uitkeren aan mensen met schade.

Juridisch getouwtrek

Daar wordt het soms ingewikkeld. "Als iemand aan de randen van het aardbevingsgebied woont en er is daar bodemdaling, kunnen de scheuren in huizen ook komen door de daling van grondwater", vertelt Gerard de Jong. Hij is zaakbegeleider bij het IMG en ondersteunt mensen die een schademelding doen. Voor die schade is de NAM niet aansprakelijk en dan mag het IMG dus ook niks uitkeren.

"Als wij in een woning met 40 schademeldingen, 36 kunnen aantonen als mijnbouwschade, ontstaat er discussie over die 4 meldingen die wij niet mogen uitkeren in de huidige wet", vertelt algemeen directeur Hans Houdijk van het IMG.

Bekijk ook

Potje voor complexe zaken

Het IMG wil daarom nu meer geld. Een pot geld voor moeilijke gevallen. Het idee is dat ze dan die 4 schades waar discussie over zou zijn, zelf kunnen betalen. "Soms is dat maar een klein bedrag. Als wij daarin iets meer ruimte hebben, kun je het oplossen. Dat scheelt heel veel ellende bij de aanvrager", verwacht directeur Houdijk.

Zo'n potje voor speciale gevallen heeft de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) al wel. De NCG is verantwoordelijk voor de versterking van de huizen en heeft dus een andere taak dan het IMG, die zich echt alleen maar richt op het herstellen van schade.

Alles moet juridisch

De vraag is of alleen maar meer geld de oplossing is. Er is ook een bepaalde manier van werken die kan wringen. Kaja van Grieken uit Warffum heeft dat gemerkt. In 2012 deed ze haar eerste melding van mijnbouwschade. Komend jaar is de verwachting dat haar huis eindelijk volledig wordt hersteld.

"Dat alles juridisch moet kloppen, is het grootste struikelblok", ziet zij. Ze merkt dat bij het IMG heel veel juristen werken, die alles controleren op de wettelijke basis. Dat kan de beloofde zogenoemde ruimhartige afhandeling in de weg staan. Zaakbegeleider Gerard de Jong van het IMG is het daar mee eens.

Bekijk ook

Ongemak

De afwikkeling van de mijnbouwschade in Groningen is al jaren een pijnlijk dossier. Volgende week presenteert de Parlementaire Enquêtecommissie Gaswinning Groningen de bevindingen. Medewerkers van het IMG zeggen in gesprekken dat ze ongemak voelen. Ze willen de Groningers helpen, maar lopen tegen de wetten en regels aan.

Meerdere medewerkers geven aan dat het wrang voelt dat het ze momenteel niet lukt de Groninger op één te zetten, terwijl dat wel de belofte aan Groningen is. "Die kunnen we nu niet waarmaken", ziet De Jong.

Het IMG trekt aan de bel: ze hebben meer geld nodig om inwoners van Groningen te helpen
info

Met EenVandaag Vraagt onderzoeken we hoe we jullie meer kunnen betrekken bij onze onderwerpen. We doen ons best om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Bekijk ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.