Komt er opnieuw raamprostitutie in Utrecht? Daarover moet  de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen een knoop doorhakken. Exploitante in spe Caja van Tolie loopt vast op de feiten vooruit en houdt open huis.

In de zomer van 2013 werden volgens toenmalig burgemeester Aleid Wolfsen misstanden geconstateerd aan het Zandpad. Hij besloot dat alle prostitutieramen daar gesloten moesten worden. Er was nog één plek in Utrecht waar raamprostitutie plaatsvond: de Hardebollenstraat in de binnenstad.

Maar ook deze ramen waren eigendom van exploitant Wegra, die volgens de burgemeester betrokken was bij de misstanden op het Zandpad. Daarom moesten ook deze ramen dicht. Sindsdien is er dus geen raamprostitutie meer in de stad.

Organiseren

Burgemeester Wolfsen riep de boze prostituees van het Zandpad op om zich te organiseren. Ze moesten zorgen dat ze echt zelfstandig konden werken en niet meer afhankelijk waren van exploitanten. Caja van Tolie, voormalig prostituee op het Zandpad, heeft die handschoen opgepakt. Zij richtte Freya op: een coöporatie van prostituees. Ze kocht de panden aan de Hardebollenstraat op, en wil die prostitutieramen nu opnieuw openen. 

Nieuw Zandpad

Ze lijkt een behoorlijke kans te hebben, omdat er op de panden nog steeds de bestemming prostitutie rust. Maar de gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders willen alle raamprostitutie in Utrecht concentreren op het nieuwe Zandpad, dat in 2017 moet verrijzen. Dit is een nieuwbouwconstructie die haaks op het Zandpad komt te staan. Als de gemeente raamprostitutie uit de binnenstad wil weren moeten de bestemmingsplannen gewijzigd worden. Dan zal de gemeente flink in de buidel moeten tasten, omdat er dan ongetwijfeld een flinke schadeclaim komt.

Buurt tegen

Ook buurtbewoners in en rond de Hardebollenstraat zitten niet te wachten op een terugkeer van de prostituees. Ze hadden ook niet verwacht dat de raamprostitutie ooit nog terug zou komen. Om de hoek is zelfs een kinderdagverblijf geopend. De buurt is een enorm aan het verhippen, terwijl het eerst een pleisterplaats was voor daklozen en drugsdealers. Vanuit de buurt zijn al ruim 300 bezwaarschriften ingediend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.