NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, heeft de Tess gelanceerd. Deze satelliet heeft als doel het vinden van exoplaneten. Dat zijn planeten die rondom een andere ster draaien dan onze zon.

Mogelijk is op sommige exoplaneten leven te vinden. Verschillende belangrijke wetenschappers en futurologen denken namelijk dat de mensheid zich in de toekomst moet verplaatsen naar andere planeten om te kunnen overleven. Daar is ondernemer Elon Musk ook heel druk mee. Met SpaceX wil hij binnen enkele jaren mensen naar Mars brengen. SpaceX deed ook de lancering van deze satelliet Tess.

“Verkennen is altijd spannend”, zegt sterrenkundige Lucas Ellerbroek. Hij vergelijkt satelliet Tess met de ontdekkingsreizigers van vroeger. “Tess is een moderne ontdekkingsreiziger van de Melkweg. Ze gaat planeten ontdekken die er over een miljoen jaar nog zijn. De kaart van de Melkweg wordt in één keer zo ontzettend veel rijker, en daar zijn mensen erg enthousiast over”

Lang niet elke exoplaneet is geschikt voor leven. Belangrijk is bijvoorbeeld dat een planeet zich bevindt in de ‘leefbare zone’, een gebied rondom de ster waar het niet te warm en niet te koud is. Zo af en toe komt er een bericht naar buiten over de ontdekking van een nieuwe exoplaneet die lijkt te voldoen aan veel voorwaarden voor leven. Een kleine twee jaar geleden was dat bijvoorbeeld Proxima B. Een exo-planeet die enorm op de aarde zou lijken en relatief dichtbij staat. Dit leidde tot veel enthousiasme, maar ook scepsis. Want proxima B staat zo’n 4 lichtjaar van ons af, ongeveer 40 biljoen kilometer.

Kijk & Lees ook:

Tess is inmiddels onderweg en begonnen aan haar zoektocht. Via social media kanalen van NASA is te volgen waar ze precies is en of er al iets bijzonders is ontdekt.