De opwinding onder astronomen is groot. Er is mogelijk een soortgelijke planeet als de aarde ontdekt, waar leven misschien mogelijk is. De geruchten deden al ruim een week de ronde, maar vandaag kwam de bevestiging.

Deze ‘tweede aarde’ ligt vlakbij de ster Proxima Centauri, die weer dichtbij ‘onze’ zon ligt. Deze planeet, Proxima b, staat op een afstand van ruim vier lichtjaar van de aarde. Dat klinkt dichterbij dan het in werkelijkheid is - zo’n 40 biljoen kilometer bij ons vandaan. Mocht ontdekt worden dat er stromend water aanwezig is op de planeet (en daarmee leven), dan is het in theorie ook mogelijk om de planeet in de toekomst te bezoeken. 

Toch is zo’n ruimtereis nog ver weg. Om Proxima b te kunnen bereiken moet een zelfvoorzienende ruimtekolonie met een bemanning richting de planeet reizen. Deze originele bemanning zal echter nooit de eindbestemming bereiken; zij zullen tijdens de onderweg sterven en hun nakomelingen zullen de reis moeten voortzetten. 

3500 exoplaneten

En er zijn inmiddels 3500 van dit soort planeten gevonden. Nu blijkt dus dat de dichtstbijzijnde ster, buiten ons zonnestelsel, ook zo’n planeet heeft die op de aarde lijkt. De planeet bevindt zich in het zogenaamde ‘goudlokjes gebied’ ten opzichte van de ster, waar de temperatuur niet te hoog én niet te laag is. In theorie is het daardoor mogelijk dat er lezen zou moeten zijn. En dat is groot nieuws, hoewel wetenschappers denken dat er in het heelal veel meer van dit soort planeten zijn.

Vanavond in EenVandaag legt sterrenkundige Lucas Ellenbroek uit waarom de ontdekking van deze planeet van groot belang is.