Sinds vandaag zweeft er een nieuwe satelliet in de ruimte. Het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft die satelliet vandaag vanaf Cape Canaveral gelanceerd voor een Amerikaanse inlichtingendienst. Het gaat dus om een spionagesatelliet.

Wie of wat die precies gaat bespioneren is niet bekend maar de opdrachtgever is de National Reconnaissance Office (NRO), een Amerikaanse dienst die naar eigen zeggen terroristen en de ontwikkeling van kernwapens in andere landen in de gaten houdt. Ook kan de NRO in een vroeg stadium waarschuwen als een raketaanval dreigt. 

Normaal zet SpaceX zijn ruimtemissies allemaal in zijn geheel online. Maar dit keer werd de informatieoverdracht afgekapt vanaf het moment dat het bovenste stuk van de raket zich losmaakte van de eerste trap, zo'n zeven minuten na de lancering. Die eerste trap keerde vervolgens volgens plan terug op een platform bij het ruimtevaartcentrum Kennedy. Door de stuwraket vaker te gebruiken wil SpaceX de kosten van lanceringen omlaag brengen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.