Ben je van plan om de kerstdagen dit jaar niet thuis door te brengen? Bedenk dan goed waar je precies naartoe vliegt. Op een aantal vliegroutes is de kans op vertraging namelijk groot.

De kerstvakantie begint dit jaar op 22 december 2018 en duurt tot en met 6 januari 2019, en dat is dus een periode waarin veel mensen nog even weg gaan. Organisatie AirHelp, een bureau dat claims indient voor benadeelde vliegpassagiers, heeft alle data over de vliegreizen van vorig jaar verzameld. Op basis daarvan hebben ze een voorspelling gemaakt voor de drukte in de komende kerstvakantie.

De routes met de meeste vertraging

De meeste kans op vertraging heb je volgens AirHelp dit jaar als je vliegt naar Londen, Lissabon of Toronto vanaf Schiphol. Vanaf Rotterdam is Londen ook een drukke bestemming, maar vanaf Eindhoven kan je Malaga beter ontwijken. Hieronder vind je de vijf routes per vliegveld met de meeste kans op vertraging.

Schiphol

 1. Londen Heathrow
 2. Lissabon
 3. Toronto
 4. Beijing
 5. Cairo

Eindhoven

 1. Malaga
 2. Alicante
 3. Liszt (Hongarije)
 4. Innsbruck
 5. Valencia

Rotterdam

 1. Londen City
 2. Innsbruck
 3. Alicante
 4. Faro
 5. Malaga

Lees ook

Op 28 december kan je beter niet vliegen

De drukste dag om te vliegen vanaf Schiphol lijkt dit jaar vrijdag 28 december te worden. Vorig jaar was de drukste vliegdag vrijdag 29 december 2017: toen liepen zo'n 140 vluchten vertraging op, een kwart van de ruim 600 vluchten die die dag zouden vertrekken. Vanaf Eindhoven en Rotterdam Airport ligt de drukste dag wat later. Op die vliegvelden kan je, respectievelijk, beter zondag 6 januari en vrijdag 4 januari ontwijken. Op vergelijkbare data waren vorig jaar 10 procent en 20 procent van de vluchten vertraagd.

De meest rustige dagen waarop je kunt vertrekken in de kerstvakantie zijn maandag en dinsdag. Dat geldt voor alle drie de vliegvelden. Op Schiphol is wegvliegen op zondag ook nog een goede keus.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.