Het kabinet voert een vliegtaks in van 7 euro per ticket, waarbij het niet uitmaakt of je naar Spanje of Nieuw-Zeeland vliegt. EenVandaag peilde de steun voor zo'n taks.

De vliegtaks die het kabinet in 2021 invoert wordt 7 euro per ticket. De vliegtaks is een vast bedrag, waarbij het niet uitmaakt of je binnen of buiten Europa vliegt, meldt RTL-nieuws. De vliegtaks wordt eerst alleen in Nederland ingevoerd.

Meerderheid wijkt uit naar het buitenland

EenVandaag peilde in mei 2018 de steun voor een vliegtaks onder de leden van het Opiniepanel. Wanneer alleen een Nederlandse vliegtaks ingevoerd zou worden, zei 40 procent van de mensen voor de vliegtaks te zijn.

Het merendeel van de mensen dat wel eens privé vliegt (54 procent), zei uit te wijken naar buitenlandse vliegvelden als er alleen een Nederlandse vliegtaks komt.

Steun voor de vliegtaks
Bron: EenVandaag
Steun voor vliegtaks alleen in Nederland versus steun voor Europese vliegtaks

Helft vóór Europese vliegtaks

Een Europese vliegtaks kan op meer steun rekenen. Wanneer de vliegtaks in Europees verband ingevoerd wordt, is de grootste groep (53 procent) voor een vliegtaks. Het kabinet wil nog steeds Europese afspraken maken over de vliegtaks, maar tot die tijd gaat de Nederlandse vliegtaks door.

Het kabinet voert de vliegtaks in voor het milieu. Uit de peiling van het Opiniepanel bleek dat 86 procent van de mensen geen rekening houdt met het milieu bij het plannen van hun vakantie.

Geen rekening houden met het milieu bij het plannen van vakantie
Bron: EenVandaag
info

Over dit onderzoek In mei 2018 peilde EenVandaag de steun voor een vliegtaks in Nederland en in Europees verband. De plannen waren toen dat tickets voor vluchten binnen de Europese Unie 7 euro duurder werden. Naar de rest van Europa, het Midden Oosten en Noord-Afrika werden vluchten 22 euro duurder en intercontinentale vluchten 40 euro.