De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) doet aangifte tegen de tabaksindustrie. Dat meldt de NVK aan EenVandaag. Daarmee sluiten de kinderartsen zich aan bij de zaak die strafrechtadvocate Bénédicte Ficq in 2016 startte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten ter wereld.

De vereniging verwijt de tabaksindustrie doelbewust een product te verkopen waarvan ze weet dat het tweederde van de gebruikers doodt. Eerder sloten KWF Kankerbestrijding, Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en de gehele verslavingszorg zich al aan bij de strafzaak.

Kinderen grootste slachtoffers roken

De NVK vindt het belangrijk om zich in navolging van de eerdergenoemde organisaties aan te sluiten. ‘Kinderen hebben in deze zaak nog helemaal geen stem, terwijl het misschien wel de grootste slachtoffers zijn van tabak’, vertelt kinderlongarts Noor Rikkers (LUMC), die namens de vereniging het woord voert. De arts benadrukt hoe kinderen op verschillende manieren het slachtoffer zijn, door zelf te roken, maar ook door de schadelijke gevolgen van het meeroken met hun ouders.

Ook de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) overweegt zich aan te sluiten bij de aangifte. De vereniging verwacht volgende week uitsluitsel te kunnen geven.Het Openbaar Ministerie moet nog altijd beslissen of het overgaat tot vervolging. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat het onderzoek naar de aangifte zich in de ‘afrondende fase’ bevindt. 

In september 2016 startte Bénédicte Ficq een strafzaak tegen de tabaksindustrie.

Nederlandse strafzaak tegen tabaksindustrie

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.