Al dertig jaar lang verdedigt ze zware criminelen en moordenaars: strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq. Nu klaagt ze zelf de tabaksindustrie aan die in haar ogen planmatig en opzettelijk miljoenen mensen de dood injaagt. Hoewel het OM niet besloot tot vervolging, geeft Ficq niet op en spant een artikel 12 procedure om vervolging af te dwingen. 

“Hier is een product ontwikkeld dat ontzettend verslavend is, terwijl je weet dat het mensen gaat doden”, zegt Ficq. “Ik vind dat zo crimineel. We hebben gewoon een knalharde strafzaak.”

‘Ik had alle junksmoezen die iedereen heeft’

Ook Bénédicte Ficq rookt in haar leven veel sigaretten. Ze weet uiteindelijk te stoppen, maar is dertig jaar lang verslaafd: “Ik had alle eigenschappen van een roker: ik kies er zelf voor. Ik had alle junksmoezen die iedereen heeft.”

Inmiddels verkondigt advocaat Ficq een boodschap waar steeds meer mensen van overtuigd raken: roken is helemaal geen vrije keuze. “De sigaret is een geniaal hightech product. Volledig erop gericht om de gebruiker zo snel mogelijk verslaafd te maken en verslaafd te houden”, gaat Ficq verder. “Geproduceerd door een gewetenloze industrie van doodmakers. Met 20.000 doden per jaar in Nederland. Onvoorstelbaar dat dit product nog op de markt is.” 

Aangifte van moord, doodslag, zware mishandeling en valsheid in geschrifte

Het initiatief van de strafzaak tegen de tabaksfabrikanten komt van Anne Marie van Veen, een doodzieke longkankerpatiënt. Namens haar doet Bénédicte Ficq in 2016 aangifte van moord, doodslag, zware mishandeling en valsheid in geschrifte tegen vier grote sigarettenproducenten. Tientallen gezondheidsorganisaties en gemeenten sluiten zich aan. 

Begin dit jaar besluit het Openbaar Ministerie (OM) de tabaksproducenten niet te vervolgen voor het bewust toebrengen van verslaving en gezondheidsschade, vaak met de dood tot gevolg. Het OM ziet geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging. 

Advocaat Ficq spant daarom een artikel 12 Sv-procedure aan om vervolging af te dwingen. Het klaagschrift van 800 pagina’s dat Ficq heeft ingediend, wordt dit najaar behandeld door het Amsterdamse gerechtshof. 

“Ik ben erg benieuwd wie de raadsheren van het hof zijn. En vooral of een van die raadsheren rookt. Want als er een roker tussen zit weet ik dat de bereidheid om te luisteren naar mijn argumenten een stuk minder is. Die zal ik dus proberen te overtuigen wat dat met z’n brein doet.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.