Het Openbaar Ministerie maakt vandaag bekend of het een strafzaak begint tegen de tabaksindustrie. Volgens advocate Bénédicte Ficq is het de schuld van de tabaksindustrie is als iemand ziek wordt en vroegtijdig overlijdt door roken. Daarom deed ze in 2016 aangifte tegen vier tabaksfabrikanten. Voor de stelling van Ficq is weinig draagvlak: tweederde (68%) vindt vooral de roker zelf schuldig. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 30.000 leden van het Opiniepanel. Een op de vijf (20%) deelnemers vindt de tabaksindustrie hoofdverantwoordelijk.

Ook een meerderheid (56%) van de mensen die zelf roken, vindt het vooral hun eigen verantwoordelijkheid, en niet die van de tabaksindustrie.

'Mensen beginnen vrijwillig met roken'

Veel mensen wijzen erop dat het al jarenlang bekend is dat roken verslavend en ongezond is. ‘Natuurlijk willen mensen niet verslaafd raken maar ze weten heel goed dat dat kan gebeuren. Desondanks beginnen mensen vrijwillig met roken, dat is dus eigen verantwoordelijkheid’ aldus een panellid. Ook maken veel mensen een vergelijking met alcohol, ongezond voedsel en uitlaatgassen: ‘Andere industrieën klagen we ook niet aan, beetje hypocriet om dat alleen bij de tabaksfabrikanten te doen. Kunnen we alles wel verbieden’.

Volgens advocate Ficq kunnen jongeren die beginnen met roken de gevolgen van hun handelen nog onvoldoende overzien, en heeft de tabaksindustrie verantwoordelijkheid omdat het die jongeren verslaafd maakt aan roken. Maar ook als het gaat om kinderen jonger dan 18 jaar die beginnen met roken, vinden vier op de tien (41%) de roker vooral zelf verantwoordelijk voor hun verslaving. Een kwart (26%) vindt dat vooral de ouders verantwoordelijk zijn, een kwart (23%) vindt dat de tabaksindustrie schuld heeft. 

Algeheel verbod op roken?

De indieners van de aangifte willen dat er in Nederland een totaalverbod op roken komt. De grootste groep (51%) ziet dat niet zitten. Zij vinden het vooral betutteling, en vinden het niet de taak van de overheid om roken te verbieden. Vier op de tien (41%) deelnemers vinden dat roken helemaal moet worden verboden.

Rapportage 22 februari 2017

over dit onderzoek
clock 22-02-2018 01:00

Aan het onderzoek deden 29.641 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 19 tot en met 21 februari  2018.Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.