Ruim duizend Nederlandse kankerpatiënten, COPD-patiënten en rookverslaafden gaan de tabaksindustrie voor de rechter dagen. Deze mensen hebben zich in de afgelopen maanden gemeld bij de stichting Sick of Smoking, nadat longkankerpatiënt Annemarie van Veen in mei bekendmaakte een rechtszaak te willen starten. 

De bekende strafrechtadvocate Bénédicte Ficq staat de groep bij.

De rechtszaak is geen civiele procedure, maar een strafzaak. De eisers willen dan ook geen schadevergoeding, maar vervolging om te zorgen dat de tabaksindustrie echt anders gaat handelen. Het uiteindelijke doel is te voorkomen dat kinderen en anderen ooit nog beginnen met roken. Volgens Van Veen en Ficq is bewezen dat tabaksfabrikanten willens en wetens schade toebrengen aan de gezondheid van rokers en moeten ze daarvoor vervolgd worden. Dit omdat de sigarettenindustrie volgens hen verslavende stoffen waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken, blijven gebruiken. De aanklacht tegen de industrie luidt: het opzettelijk benadelen van iemand anders gezondheid. De aangifte is gericht tegen fabrikanten die hun waren in Nederland aanbieden.

Aangifte

Donderdag zal advocate Bénédicte Ficq drie aangiften indienen: die van Annemarie van Veen, van een COPD-patiënte en van een rookverslaafde. Deze drie concrete aangiften zullen model staan voor alle 1066 mensen die ook hebben aangegeven aangifte te willen doen. Na de aangifte is het de vraag of het Openbaar Ministerie zich ontvankelijk verklaart en de rechtszaak zal beginnen. Mocht dat niet het geval zijn, dan heeft Ficq al laten weten een artikel-12-procedure te willen starten. 

Jeffrey Wigand

Ficq en Van Veen hebben een bijzondere adviseur aangetrokken die al veel ervaring heeft met rechtszaken tegen de tabaksindustrie: de klokkenluider Jeffrey Wigand. Hij werkte in de jaren ’90 als biochemicus bij de Amerikaanse tabaksgigant Brown & Williamson. Toen hij erachter kwam dat het bedrijf stoffen bleef gebruiken waarvan bewezen is dat ze kankerverwekkend zijn, besloot hij zijn vertrouwelijkheidsovereenkomst te schenden en gaf hij een spraakmakend interview aan de talkshow 60 Minutes.

Jeffrey Wigand adviseert advocate Ficq en Annemarie van Veen

De tabaksindustrie probeerde hem te stoppen met dreigementen, rechtszaken en een smeercampagne. Maar tot op de dag van vandaag zet de inmiddels 73-jarige Wigand zijn strijd voort. Een uitgebreid interview met Jeffrey Wigand is vanavond te bekijken op deze site.

In Radio EenVandaag een gesprek met advocaat Martin de Witte, die al eerder een civiele zaak tegen de tabaksindustrie begon. Ook spreken we longarts Wanda de Kanter.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.