Een opmerkelijke stap van KWF kankerbestrijding: ze klagen vier grote tabaksproducenten aan wegens zware mishandeling en valsheid in geschrifte. Ze sluiten zich hiermee aan bij een zaak die advocaat Bénédicte Ficq al eerder had aangespannen namens twee slachtoffers van de tabaksindustrie. Het is de eerste keer dat KWF zich op deze manier tegen de tabaksindustrie richt.   

Bijzonder aan de aangifte is de aanklacht van KWF tegen de sjoemelsigaret. In veel sigaretten zitten kleine gaatjes in de filter, die ervoor zorgen dat de sigaretten bij een meting minder kankerverwekkende stoffen lijken te bevatten dan in werkelijkheid. Dit gesjoemel is een belangrijk onderdeel in de aangifte. 

De branchevereniging van de tabaksindustrie zegt ‘het volste vertrouwen te hebben dat de verkoop van een legaal product geen misdaad is in Nederland’. Op het effect van de gaatjes willen ze met het oog op de mogelijke rechtzaak niet ingaan. 

Of het van een zaak gaat komen hangt nog af van de vraag of het OM besluit om tot vervolging over te gaan. Als de zaak doorgaat is het volgens de advocaten de eerste strafrechtzaak ter werekd tegen de tabaksindustrie. Eerdere zaken die tegen de industrie werden gevoerd waren civiele zaken. 

Strafrechtdeskundigen zeggen dat de zaak van Ficq met de steun van KWF meer kans maakt. 

Bij EenVandaag vanavond in de studio een gesprek met advocaat Marnix van der Werf van Meijering Van Kleef Ficq & Van der Werf Advocaten. Ook spraken we met Lia Breed, een COPD patiente die de tabaksindustrie heeft aangeklaagd. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.