De beelden van feestende mensen op Plein Den Haag, vlak voor de start van de gedeeltelijke lockdown, gingen de wereld over. Buitenlanders kijken met stijgende verbazing naar de Nederlandse samenleving en onze politieke besluitvorming.

We zijn een van de koplopers in Europa als het gaat om coronabesmettingen. Daaruit blijkt dat te veel Nederlanders zich onvoldoende aan de regels hebben gehouden. En dus kondigde het kabinet een gedeeltelijke lockdown aan.

Maatregelen te laat

"Maar die maatregelen hadden minstens een maand eerder gemoeten", zegt schrijver Ben Coates. Hij is een tot Nederlander genaturaliseerde Britse econoom en onder andere bekend van zijn boek Why the Dutch are different. Coates verbaast zich al maanden over het roekeloze gedrag van veel Nederlanders en het feit dat van hogerhand maar mondjesmaat werd ingegrepen.

Volgens Coates polderen we te veel met z'n allen: de overheid wacht te lang met het nemen van impopulaire maatregelen, omdat ze te graag overeenstemming wil bereiken met burgers. Hij trekt de vergelijking met een huisbaas en zijn huurders, waarbij premier Rutte de huisbaas is en wij Nederlanders de huurders zijn. "De huurders klagen al maanden over de lekkende dakgoot. De huisbaas stelt ze gerust, zegt dat ze zich vooral geen zorgen hoeven te maken, omdat het bij de buren erger lekt. En als het dak dan uiteindelijk wordt gerepareerd, is de lekkage zó erg en is het zo'n rotzooi dat je beter in actie had kunnen komen toen het begon te lekken."

Lees ook

Nood aan de man

Premier Rutte laat de regie te veel over aan de eigen bevolking, meent Coates. "Als er nood aan de man is, is er geen tijd voor oeverloos overleg. Ons poldermodel is juist ten tijde van crisis totaal ongeschikt." Landen om ons heen doen dat anders, zegt Coates. "Daar wordt niet oneindig overleg gevoerd tussen politiek en maatschappij. Dat het hier wel gebeurt, maakt ons land onnodig kwetsbaar."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.