Farmaceut AstraZeneca moet zorgverzekeraar Menzis een schadevergoeding betalen. Het Brits-Zweedse bedrijf rekende een te hoge prijs voor een medicijn tegen psychoses en ernstige depressie.

Wilbert Bannenberg is voorzitter van de Stichting Farma ter Verantwoording, die in tientallen zaken bezig is om de prijs van medicijnen naar beneden te krijgen. Bannenberg is weliswaar niet betrokken bij de rechtszaak van Menzis, maar is wel blij met de uitkomst.

Eerdere veroordelingen

Het regende al boetes bij de farmaceut vertelt Bannenberg. "In 2012 kreeg het bedrijf 52,5 miljoen boete van de Europese Commissie voor foutieve informatie over maagzuurremmer omeprazol. In 2016 kreeg het een boete van 5,5 miljoen dollar voor het omkopen van artsen in China. En in 2010 nog eens 520 miljoen dollar boete voor het illegaal promoten van 'off-label indicaties' van Seroquel/Quietapine. Ten slotte was er in 2003 ook nog 355 miljoen dollar boete voor hetzelfde vergrijp bij het prostaatkankermiddel Zoladex."

Maar een boete voor te hoge prijzen voor medicijnen aan zorgverzekeraars, leiden niet meteen tot een lagere zorgverzekering. "Het gaat om miljoenen, terwijl de zorg draait om miljarden. Dus verwacht niet ineens een flinke daling in de kosten voor je zorgverzekering", zegt Bannenberg.

Winst maken op coronavaccin

Momenteel is AstraZeneca druk bezig met de ontwikkeling van een coronavaccin, het Oxford-vaccin. In hoeverre moeten landen straks de volle mep betalen voor het vaccin dat het coronavirus de kop in moet drukken?

"Het bedrijf heeft al aangegeven het vaccin in de eerste fase van de pandemie tegen kostprijs te verstrekken, zo'n 3 à 4 euro per stuk. Dat loopt dan tot 1 juli", zegt Bannenberg. Het probleem ligt volgens hem vooral in wat er daarna gebeurt.

Lees ook

Problemen in andere landen

Het bedrijf kan daarna in theorie vragen wat het wil voor het vaccin. Iets wat in Nederland niet direct problematisch wordt, maar in andere landen mogelijk wel. "Niet iedereen is meteen gevaccineerd en in armere landen als Brazilië of India bijvoorbeeld, moeten mensen wellicht dus na 1 juli ineens veel meer gaan betalen."

Of het zover komt is nog even de vraag, omdat er veel farmaceuten met de ontwikkeling van een vaccin bezig zijn. Door concurrentie zou de prijs laag kunnen blijven. Hoewel Bannenberg daar wel zijn twijfels bij heeft. "Er zijn al genoeg bedrijven die gewoon hebben gezegd dat ze hier winst mee willen maken." Bannenberg is dan ook bang dat het vaccin niet zo snel bij grote armere landen terechtkomt.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.