Bij de persconferentie bleek dat sekswerkers hun beroep mogen blijven uitoefenen. Goed nieuws, vindt Tjakko, voorzitter van de Vereniging van Exploitanten in Den Haag. "De kans op besmetting neemt juist af als ze op een legale manier te werk gaan."

De afgelopen dagen heerste er angst onder sekswerkers: de nieuwe coronamaatregelen zouden wel eens hun baan kunnen kosten. Ook raamprostituee Maya (35) uit de Doubletstraat in Den Haag was erg gespannen. "Ik moest er niet aan denken om weer al die maanden binnen te zitten."

Angst voor de maatregelen

Eerder dit jaar mochten sekswerkers hun beroep niet meer uitoefenen omdat de kans op besmetting te groot zou zijn. Nu in de tweede golf, mogen ze aan het werk blijven. "Ik ben zo ontzettend opgelucht. Niet kunnen werken tijdens die eerste lockdown was te saai voor woorden", zegt Maya.

Niet alleen was het saai voor sekswerkers, maar financieel gezien viel de eerste lockdown ze ook zwaar: hun inkomen viel compleet weg. Veel sekswerkers kwamen in aanmerking voor de Tozo-regeling, maar dit voorzag niet in hun financiële behoefte. "We kregen toen maar 1052 euro, daar kon ik mijn vaste lasten en levensonderhoud echt niet van betalen", vertelt Maya.

Het illegale circuit

Volgens Tjakko, voorzitter van de Rode Paraplu, de Vereniging voor Exploitanten in Den Haag, heeft het verlies van inkomsten ook tot nare gevolgen geleid. "Tijdens de eerste lockdown zagen we een verschuiving van de legale branche naar de illegale branche. Omdat sekswerkers geen inkomen meer hadden, werd er gewoon stiekem vanuit huis of een hotelkamer gewerkt. In een tijd als deze is dat problematisch."

In het kader van het voorkomen van besmettingen is het daarom heel belangrijk dat mannen en vrouwen vanuit een vergunde werkplek werken, legt Tjakko uit. "Daar worden ze voorzien van voorlichting, desinfecteermiddel en een hygiënische omgeving."

Voorzorgsmaatregelen vanuit exploitanten

"Wij als bordeelhouders doen alles wat we kunnen om de werkomgeving zo veilig mogelijk te houden. De sekswerkers worden echt aan alle kanten voorgelicht. We vertellen waar ze op moeten letten bij de schoonmaak, wat veilige en onveilige handelingen zijn, er hangen desinfecteerpompjes, er zijn looproutes én er hangen thermometers op de werkkamers."

"Er worden nu in plaats van wasbare handdoeken 'wegwerp-onderleggers' gebruikt. Ook adviseren we ze om een mondkapje te dragen en niet elkaars ademzone te komen", zegt Tjakko. Hoe je dat doet? "Met een beetje creativiteit kan ik heel veel verschillende standjes bedenken waarbij dat niet het geval is."

Wegwerp onderlegger in werkkamer
Bron: EenVandaag
Wegwerp-onderlegger in werkkamer van de sekswerkers

'Ik meet de temperatuur van klanten, pas dán komen ze erin'

Maya vertelt dat ze zich goed aan de maatregelen houdt tijdens haar werk. Hierdoor is ze, ondanks de tweede golf, niet bang om besmet te raken. "Ik werk altijd met een mondkapje en vraag of mijn klanten dit ook doen. Ook meet ik de temperatuur van mijn klanten van tevoren. Pas als ik dat heb gedaan, dán komen ze erin."

Als klanten en sekswerkers zich op deze manier aan de richtlijnen van de GGD houden, is het volgens Tjakko zeker mogelijk dat dit werk de komende maanden door kan gaan. "Door sekswerkers op deze manier te laten werken, wordt de kans op besmetting kleiner omdat er niet op illegale wijze op ongecontroleerde, niet hygiënische werkplekken wordt gewerkt. Hier hebben zowel de sekswerkers, de klanten én de samenleving baat bij."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.