In Nederland mogen sekswerkers nu voor 1 september niet aan de slag. Door het uitblijven van inkomsten komen sekswerkers in de problemen. Vooral als financiële hulp vanuit de overheid uitblijft. "We worden gewoon niet gezien als partij."

In België mogen deze week sekswerkers weer aan de slag, als ze hun handen wassen en een mondkapje dragen. In Nederland is de startdatum nu nog 1 september. Yvette Luhrs, sekswerker en voormalig voorzitter van belangenorganisatie Proud, ziet collega's die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen en pleit voor financiële compensatie.

Geen zzp'ers

Hoewel je zou denken dat veel sekswerkers in Nederland zouden werken als zzp'er zijn ze dat voor de belastingdienst niet altijd, legt Luhrs uit. "In de meeste gemeenten word je in Nederland verplicht om onder de belastingregel 'Opting-in' te werken. En dan ben je nog zzp'er, nog werknemer en dan is er op dit moment helemaal niets voor je."

"Mensen zijn hopeloos, verdrietig en boos. Het is schrijnend wat er gaande is op dit moment", zegt Luhrs. Ze ziet dat mensen hun huis worden uitgezet. "Voor heel veel sekswerkers is een huis huren via de reguliere weg vaak niet mogelijk, dus doen ze het via de niet-reguliere weg en worden ze nu wel gewoon hun huis uitgezet door huisbazen."

info

Opting-in

De regeling Opting-in is volgens de belastingdienst een regeling waarbij de verhouding tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer als fictieve dienstbetrekking wordt gezien.

Exploitanten en legale plekken

Stel dat sekswerkers op 1 september wel weer mogen werken, is het volgens Luhrs maar de vraag hoeveel legale werkplekken er dan nog zijn die het hoofd boven water hebben kunnen houden. "Want ook veel exploitanten hebben het moeilijk nu." Luhrs hoopt dat er toch mogelijkheden komen voor sekswerkers om weer aan het werk te gaan.

Ze schreef mee aan het protocol en daar hebben volgens Luhrs veel hulpverlenende instanties aan mee geschreven. "En dat voldoet aan veel meer dan handen wassen en een mondkapje dragen", vertelt ze. Luhrs is dan ook verbaasd dat het in België al wel weer mag, want zelf wacht de Nederlandse branche nog op antwoord uit Den Haag. Ondertussen gaan ook andere landen weer van start. "In Duitsland en Zwitserland zijn ze of gaan ze snel beginnen."

Hoe mondkapjes werken en of het zin heeft om er eentje te dragen

Mondkapjes komen in alle soorten en maten voorbij. Maar heeft het wel zin om ze te dragen in de strijd tegen het coronavirus? Verslaggever Tom van ’t Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.