Nederland heeft sinds vandaag de twijfelachtige eer om het hoogst te scoren waar het gaat om nieuwe bevestigde coronagevallen. We zijn nu officieel 'het slechtste jongetje van de klas van heel West-Europa', meldt datawetenschapper Marino van Zelst.

Van Zelst, die werkzaam is aan de Universiteit Tilburg en onderdeel uitmaakt van het zogeheten Red Team, stort zich al maanden op de coronadata. "We scoren bijzonder slecht in Europa. Je kan op allerlei manieren naar data kijken, maar wetenschappelijk is het het beste om te kijken naar het zevendaags-gemiddelde. Dat is ook de standaard waarop bijvoorbeeld Duitsland besluiten neemt. Dan voorkom je de invloed van bijvoorbeeld weekendeffecten. Als je kijkt naar het gemiddelde aantal nieuwe gevallen per dag per miljoen mensen kan je landen goed vergelijken."

Alleen Tsjechië boven ons

Nederland staat in die vergelijking niet goed op de kaart. Ook als we kijken naar de rest van de Europese Unie, dan is er eigenlijk maar één land dat nog slechter op deze cijfers scoort: Tsjechië. In dat land heeft men gemiddeld 263 nieuwe gevallen per dag, tegenover 216 in Nederland. Buurland Duitsland weet het gemiddeld aantal nieuwe gevallen per dag per miljoen inwoners te beperken tot 27.

Testen wij dan zoveel meer dan andere landen? Dat is de vraag die velen hebben bij het zien van dit soort internationale vergelijkingen. Want hoe meer je test, hoe meer gevallen, zo is de redenering. Maar als het percentage positieve gevallen te hoog is ten opzichte van het aantal testen kan je dat niet stellen, bevestigt datawetenschapper Marino van Zelst.

Bijna 1 op 10 testen positief

"We doen het erg slecht", zegt Van Zelst. "Als je meer test dan vind je natuurlijk absoluut meer besmettingen. Maar als het percentage dat positief test dan ook nog eens oploopt, dan weet je dat je eigenlijk te weinig test. Nederland zit nu op een percentage van 9,1 procent. Dat betekent dat bijna 1 op de 10 testen positief is. De WHO heeft als richtlijn dat dit percentage onder de 5 procent moet blijven, anders moet er meer getest worden."

Wij zijn nu het slechtste jongetje van de klas in West-Europa

Vergeleken met andere landen doen we het ook op dit gebied steeds slechter. We staan op plek 5 in de EU met ons percentage positieve coronatesten. Tsjechië (14,3 procent), Hongarije (10,1 procent), Spanje (9,6 procent) en Frankrijk (9,6 procent) gaan ons voor.

Effect maatregelen

Nu Nederland zo slecht scoort, is het de vraag of de maatregelen van vorige week daar echt een kentering in aan gaan brengen. Van Zelst: "De maatregelen zijn 8 dagen geleden ingegaan. Wat je vaak ziet is dat mensen van tevoren al wat anticiperen op maatregelen die eraan komen. Maar in de cijfers kan je dat nog niet zien en het is de vraag of we het gaan zien."

"We zijn het zicht kwijt, omdat we onvoldoende testen. We weten dus nu simpelweg niet of het groeit of afneemt. Als je echt wilt kijken of de maatregelen werken moet je nu gewoon kijken naar het gedrag van mensen en niet naar de cijfers."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.