In België en Spanje is het al verboden; machinisten die hun smartphone gebruiken tijdens hun werk. In Nederland is er nog geen verbod maar maken machinisten zich wel grote zorgen over het gebruik van mobiele telefoons in de cabine. De machinisten, verenigd in de Vakbond VVMC, willen snel duidelijkheid over de Nederlandse situatie.  

Machinisten worden tijdens hun werk te veel afgeleid door smartphones, die voor zowel privé als werk worden gebruikt, stelt de vakbond. Volgens de bond neemt het aantal ongelukken dat ontstaat door deze vorm van afleiding voor de machinisten sterk toe. 

Het is op dit moment niet toegestaan om de telefoon te gebruiken als er op een bepaalde snelheid wordt gereden, maar VVMC heeft de staatssecretaris gevraagd om te onderzoeken of een algeheel verbod ook in Nederland nodig is.

In EenVandaag spreken we met Wim Eilert, bestuurder van de VVMC, over het gebruik van smartphones in de bestuurderscabine van de trein. Ook spreken we met een machinist over hoe hij de aanwezigheid van smartphones in de cabine ervaart.