Onrust in Berkel en Rodenrijs, thuisbasis van de vermoorde GGZ-directeur Rob Zweekhorst. De afgelopen maanden was het nagenoeg stil rond de gewelddadige dood op hun buurtgenoot, maar de laatste dagen zijn er opeens nieuwe ontwikkelingen nadat de weduwe in EenVandaag haar verhaal deed.

Zij roept het publiek op alle informatie te delen die kan leiden tot het oplossen van de moord. Burgemeester Rijsdijk onderstreept haar oproep. Hij praat vanavond zijn verontruste buurt bij.

Kijk hier naar de reportage van afgelopen zaterdag:

Doodgeschoten

Op 1 januari van dit jaar wordt de 44-jarige Zweekhorst doodgeschoten op straat. Hij overlijdt ter plekke aan zijn verwondingen. Bijna een jaar na de moord is nog altijd niet bekend wie er achter zijn gewelddadige dood zit. De politie gaat er van uit dat Rob het slachtoffer is geworden van een persoonsverwisseling. Hij was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. 

Het vermeende doelwit is een bekende van de politie. Er wordt 15.000 euro tipgeld uitgeloofd voor de tip die naar de schutter leidt. Ondanks deze informatie wordt het opsporingsteam TGO na drie maanden ontbonden. Na april wordt het stil rond het onderzoek.

De weduwe zegt dat zij en haar kinderen geen rust vinden zolang de zaak niet is opgelost. In een ultieme poging het onderzoek in beweging te brengen wendt zij zich daarom tot het grote publiek: “ik hoop dat er toch iemand is, die nog ergens een greintje empathie in zijn lijf heeft zitten en die zich realiseert dat dit niet kan. Meldt het, desnoods anoniem. Doe wat. Zodat mijn kinderen weer kunnen opstaan en doorgaan.”

Buurman

De oproep heeft veel losgemaakt in de kleine buurt. Bijna een jaar na de moord op hun buurman hebben zij ook veel vragen. Over de opsporing van de schutter maar ook over die andere buurman die afgelopen zaterdag in de Telegraaf onthulde het beoogde doelwit van de aanslag te zijn.

Nog geen drie dagen na deze publicatie ontkent hij dit echter weer. Hij heeft gisteren tijdens een verhoor op het politiebureau inzage gekregen in stukken die hem van mening heeft doen veranderen. 

De opmerkelijke wendingen maken de buurt ongerust. Klopt dit wel? En, als de aanslag niet voor hem was, voor wie was het dan wel? De buurt is ongerust. Zij zijn bang dat de schutter opnieuw terugkomt om zijn daad te voltooien.

Informatiebijeenkomst     

Op verzoek van de buurt is vanavond een informatiebijeenkomst belegd. Het belangrijktse doel is het delen van informatie maar ook hoe er een bijdrage kan worden geleverd aan de opsporing. De burgemeester van Lansingerland, waar Berkel en Rodenrijs onder valt, zal samen met de politie proberen de onrust weg te halen. 

EenVandaag spreekt burgemeester Coos Rijsdijk. 

Tips

De politie denkt dat er iemand moet zijn die meer weet over de moord op Zweekhorst. Zelfs kleine beetjes informatie zouden al helpen. Heeft u tips? Bel dan naar meld misdaad anoniem of naar de opsporingstiplijn op 0800-6070

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.