Het woord duikt de afgelopen dagen weer overal op in het nieuws: de vergismoord. Dit naar aanleiding van de gewelddadige dood van de 31-jarige Djordy Latumahina, reclameman en trendy DJ in het Amsterdamse nachtleven.

Voor de ogen van zijn vrouw en 3-jarige dochtertje wordt hij in koelen bloede vermoord, in de parkeergarage onder zijn huis. Ook zijn vrouw raakt zwaar gewond, maar verkeert inmiddels buiten levensgevaar. 

Een keiharde liquidatie, maar er zijn geen aanwijzingen dat Latumahina banden heeft met de zware criminaliteit. Mogelijk waren de kogels bestemd voor een criminele buurtbewoner die in precies dezelfde auto rijdt. 

Als hier daadwerkelijk sprake is van een persoonsverwisseling, dan is het niet de eerste keer, zegt journalist en moordonderzoeker Eric Slot:

'Dit soort blunders komt steeds vaker voor. Het aantal moorden neemt af, het aantal vergissingen neemt toe. De laatste jaren zijn er een stuk of vijf moorden gepleegd waarvan je met zekerheid kunt zeggen: dit is een vergismoord.'

Rob Zweekhorst

De meest bekende zaak is de aanslag op GGZ-directeur Rob Zweekhorst, die op straat wordt geliquideerd als hij zijn hond uitlaat vlakbij zijn woning in Berkel en Rodenrijs. Een vergissing, zo blijkt later, want zijn overbuurman was het beoogde doelwit.

In de zomer van 2014 wordt Stefan Eggermont doodgeschoten als hij zijn auto parkeert in Amsterdam-Oost. Die kogelregen was bestemd voor een van de deelnemers aan de 'Mocro War’, een vete in de Amsterdamse onderwereld. 

In EenVandaag een uitgebreid gesprek met Eric Slot, samensteller van de Amsterdamse moordatlas. Zijn antwoord op de vraag waarom er anno 2016 meer vergismoorden zijn: "Vroeger werd er gewoon een huurmoordenaar ingevlogen uit Joegoslavië. Een dader die het slachtoffer helemaal niet kende. Maar wel precies wist wie het was. En dus waren er helemaal geen vergissingen. Nu wordt er maar geschoten bij het minste of geringste. Ongeacht wie er bij zit. De uitvoerders zijn nog gewelddadiger, maar ook dommer. Soms zelfs tegen het zwakzinnige aan.” 

De plek waar Latumahina werd doodgeschoten