Voormalig topambtenaar Joris Demmink moet alsnog worden vervolgd op verdenking van seksueel misbruik van twee Turkse jongens. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vandaag bepaald. 

Demmink wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar heeft de beschuldigingen zelf altijd weersproken.

Twee Turkse mannen die beweren slachtoffer te zijn, eisten bij het hof in Arnhem dat het Openbaar Ministerie (OM) Demmink toch zou vervolgen voor misbruik van minderjarigen, een zogenoemde artikel-12 procedure. Het OM besloot eerder om dit niet te doen. Reden daarvoor was dat er volgens justitie uit onderzoek naar Demmink geen ,,strafbare feiten'' naar voren kwamen.

De advocaat van de Turkse jongens, Adèle van der Plas, reageert heel blij op het besluit dat Demmink vervolgd moet worden. ,,Na al die jaren worden we nu eindelijk serieus genomen'', zegt ze. ,,We hadden ook een overload aan bewijs.'' 

Vanavond te gast in EenVandaag Wim van de Pol, onderzoeksjournalist en hoofdredacteur van de website Crimesite. Hij heeft de zaak tot nu toe op de voet gevolgd en is zelfs naar Turkije geweest om zelf onderzoek te doen. 

EenVandaag maakte in oktober een reportage over de artikel-12 procedure, aangespannen door de twee Turkse jongens. Bekijk deze hieronder terug.  

Lees ook