Een voormalig jongensprostitué is dinsdag de eerste die gehoord wordt in een zogeheten voorlopig getuigenverhoor rond Joris Demmink, voormalig topambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De rechter-commissaris in Utrecht hoort de komende weken in totaal negen getuigen. Demmink wordt al jaren beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarige jongens.

Demmink moest worden vervolgd op verdenking van seksueel misbruik van twee Turkse jongens. Dat bepaalde het gerechtshof in Arnhem in januari.

De voormalig topambtenaar wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar heeft de beschuldigingen zelf altijd weersproken. Twee Turkse mannen die beweren slachtoffer te zijn, eisten bij het hof in Arnhem dat het Openbaar Ministerie (OM) Demmink toch zou vervolgen voor misbruik van minderjarigen, een zogenoemde artikel-12 procedure: 

Het voorlopig getuigenverhoor is aangevraagd door De Roestige Spijker, een stichting die de onderste steen over Demmink boven probeert te krijgen. De stichting wil een Amerikaanse documentaire over Demmink, Dutch Injustice, verspreiden. Demmink verzet zich daartegen en ziet verspreiding van de film als onrechtmatig. Aan de hand van het getuigenverhoor wil de stichting bepalen hoe sterk zij staat voor het geval Demmink juridische stappen onderneemt.

In de film vertelt de ex-prostitué over zijn contacten met Demmink. Deze vonden volgens zijn zeggen plaats in de jaren 90. Woensdag hoort de rechter twee rechercheurs die hebben meegedaan aan een onderzoek (in diezelfde periode) naar jongensprostitutie, waarin hooggeplaatste functionarissen, onder wie Demmink, zouden zijn opgedoken. Dit onderzoek is nooit voltooid.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.