13 jaar nadat vier Nigeriaanse boeren hun landbouwgrond verloren, is Shell vandaag aansprakelijk gesteld voor de olielekkages in het land. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

Chief Fidelis A. Oguru, dorpshoofd van Oruma, is een van de vier boeren die Shell heeft aangeklaagd. Milieudefensie steunde de boeren in de zaak. Oguru is een gepensioneerde ambtenaar, die zijn inkomen vooral krijgt uit visserij en landbouw. Hoewel de olielekkage waarvoor hij de multinational aanklaagt er al in 2005 was, is de schade nog altijd zowel fysiek als emotioneel voelbaar.

'Alles is verwoest door de olie'

Voor het olielek was het leven van Oguru heel anders. "Ik maakte goed gebruik van mijn landbouwgrond. Van visvijvers en akkers tot aan bomen die ik van mijn vader had geërfd. We hadden bomen die geld opleverden, zoals Mahony. Maar alles is volgelopen met ruwe olie. Echt alles is verwoest."

"Shell kwam niet snel genoeg om de olie op te ruimen, ze wilden niet luisteren. Twaalf dagen duurde het tot medewerkers van het oliebedrijf ons hielpen. De olie kwam in de tussentijd in de bodem van onze vijvers terecht en doodde alle vissen die ons gezin moesten voeden. "Die vissen aten en verkochten we altijd, zodat onze kinderen naar school konden met het geld. Door de olie hadden we niets meer en moesten we zelfs bedelen", zegt hij. "We verhongeren echt."

Gezondheidsklachten

Naast de economische problemen die de gelekte olie met zich meebracht, zorgde het ook voor gezondheidsproblemen. "Inmiddels ben ik zelfs blind geworden, doordat er geen gezond eten was. We hebben geen vis meer. Al het eten raakte vervuild, waardoor we geen goede voeding meer hadden. Ik ben naar het ziekenhuis gegaan voor mijn zicht, maar heb geen geld voor een behandeling", zegt Oguru.

"Op deze leeftijd zou ik moeten kunnen rusten en genieten van het leven, maar ik ben beschadigd door Shell. Ik ben kwaad, want door Shell heb ik geen inkomen meer", vertelt hij.

Babysterfte

De boer is niet de enige die gezondheidsklachten ervaart. Uit onderzoek blijkt dat baby's die rond het vervuilde gebied worden geboren, dubbel zoveel kans hebben om binnen een maand te overlijden dan gemiddeld. Ook stelde de milieuorganisatie van de VN vast dat drinkwater in de Nigerdelta vaak kankerverwekkende stoffen bevat.

Lees ook

Schadevergoeding

Shell Nigeria is aansprakelijk gesteld voor de olielekkages in Nigeria en moet de vier gedupeerde boeren een schadevergoeding betalen. De hoogte wordt op een latere zitting bepaald. Het moederbedrijf moet van het hof meer doen om nieuwe lekkages te voorkomen.

"Ik heb gebeden. Ik geloofde erin dat God mij zou helpen en dat is gebeurd", zegt Oguru na de uitspraak. "Met de schadevergoeding hoopt de boer weer gebruik te kunnen maken van een nieuwe akker. Of misschien zelfs zijn eigen land weer te gebruiken.

Bekijk de Nieuwstrend over de uitspraak tegen Shell

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.