In oktober krijgt premier Rutte het rottigste bericht dat hij kon krijgen. Na een jaar op de pijnbank van de oppositie lijkt het allemaal voor niets te zijn geweest. Pechtold doet op zijn congres in oktober een onverwachte mededeling. 

Unilever niet naar Nederland, dus dividendtaks blijft

Na dagen aan verontrustende berichten komt vrijdagochtend 5 oktober het hoge woord eruit bij Unilever-topman Polman. Het bedrijf vestigt zijn hoofdkantoor niet in Rotterdam. Rutte laat in het midden of er een verband zat tussen de mogelijke komst van het bedrijf en het plan om de dividendbelasting af te schaffen, maar niet lang erna sneuvelt de maatregel.

Die maand sluit een hoofdpijndossier dat de coalitie in het eerste jaar van zijn bestaan in zijn greep heeft gehouden. Het impopulaire voornemen om de dividendbelasting af te schaffen, kostte het kabinet een hoop pijn, moeite en aanzien van de kiezer.

Pechtold stapt van politieke podium

Alexander Pechtold verrast vriend en vijand op zijn partijcongres in oktober. Eén van de architecten van Rutte III stapt op. De D66-leider is jaren stemmentrekker voor zijn partij, maar sinds de door hem felbegeerde kabinetsdeelname in Rutte III keldert het vertrouwen van zijn kiezers in hem. Ook zijn partij staat op fors verlies.

Rob Jetten is zijn opvolger. Vrijwel direct wordt duidelijk dat hij een stroeve start heeft. In zijn eerste interviews komt hij geregisseerd over. Het volste vertrouwen van de D66-kiezer heeft Jetten dan ook niet direct, blijkt uit De Peiling van oktober.

Russen proberen OPCW te hacken

Een half jaar na de daad zelf maakt minister Ank Bijleveld van Defensie bekend dat de Russen de OPCW probeerden te hacken. Vier Russische inlichtingenofficieren zijn diezelfde dag nog het land uitgezet. Experts reageren verrast over de openheid van details van de operatie.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.