Rob Jetten krijgt nog weinig vertrouwen van D66-kiezers. De helft (53 procent) van de mensen die bij de verkiezingen op D66 stemden, heeft vertrouwen dat de nieuwe fractieleider het goed gaat doen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim tweeduizend D66-stemmers.

Vergeleken met andere jonge nieuwkomers de afgelopen jaren scoort Jetten laag: tweederde (64 procent) van de SP-stemmers had vlak na haar aantreden vertrouwen in Lilian Marijnissen, bij Jesse Klaver was dat zelfs 82 procent.

Rob Jetten zegt zich nog geen grote zorgen te maken over het vertrouwen van kiezers in hem als fractievoorzitter. "Ik ben nu drie weken fractievoorzitter. Ik ben hartstikke blij dat de helft van de kiezers blij is met mijn komst als fractievoorzitter. Ik hoop dat ik de komende maanden ook die andere helft kan overtuigen dat dit een goede keuze is."

Geen steun voor EU-lidmaatschap in Grondwet

Vlak na zijn aantreden als fractievoorzitter zei Jetten dat hij vindt dat het Nederlandse EU-lidmaatschap in de Grondwet moet worden vastgelegd. Eén op de vijf (19 procent) is het met hem eens, maar de meesten (62 procent) vinden dat geen goed plan. Zijn eigen achterban is gematigd positief: de helft (48 procent) vindt dat een goed idee, vier op de tien (38 procent) vinden van niet.

Een kwart van de D66-kiezers (25 procent) zegt dat ze nog niet weten wat ze van Jetten vinden. Na zijn eerste mediaoptredens twijfelen ze, maar ze gunnen hem 'de tijd om te groeien', of willen 'de moeilijke debatten afwachten'. Een op de vijf (22 procent) heeft geen vertrouwen in Jetten. Die groep vindt hem 'te gemaakt' en 'niet inspirerend als leider'.

D66 en VVD stabiel, PVV stijgt door

Het aantreden van Jetten heeft geen invloed op de zetelstand van D66: de partij staat stabiel op 13 virtuele zetels. Ook de VVD blijft gelijk (31) in de maand dat de dividendmaatregel werd teruggedraaid. Precies een jaar na het aantreden van Rutte III staat de coalitie op 65 zetels. De PVV loopt verder uit. Voor de tweede maand op rij wint de partij twee zetels; de PVV noteert nu 22.

D66 blijft stabiel op 13 zetels in de peiling
info

De hele uitslag is als volgt:

-VVD 31 (-)

-PVV 22 (+2)

-CDA 15 (-1)

-D66 13 (-)

-GL 16 (-1)

-SP 11 (-1)

-PvdA 10 (+2)

-CU 6 (-)

-PvdD 6 (-2)

-50PLUS 6 (+1)

-SGP 3 (-)

-DENK 2 (-)

-FvD 9 (-)

Lees de volledige rapportage:

info

Over dit onderzoek 

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.013 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 26 tot en met 29 oktober 2018. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%. Aan het onderzoek onder het Opiniepanel, gehouden van 26 tot en met 30 oktober, deden ruim 25.000 deelnemers mee.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.