Het tankopslagbedrijf Odfjell komt nog geen twee weken na het verschijnen van het uiterst kritische rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid opnieuw negatief in het nieuws. Gemeenteraadsfracties roepen op het bedrijf te sluiten.

DCMR ontdekte dat Odfjell 16 tanks in gebruik had genomen voor opslag van vloeistoffen terwijl de veiligheid van die tanks niet is aangetoond aan de autoriteiten. De DCMR had Odfjell hier op aangesproken in januari van dit jaar. In juni meldde een klokkenluider dat ook een 17e tank onterecht in gebruik was. Hiervoor is aan Odfjell 800.000 euro dwangsom opgelegd die inmiddels is betaald. Ook verzweeg Odfjell een incident waarbij het uiterst brandbare en explosieve piperylene ontsnapte tijdens het verladen van de stof. De inspectiedienst DCMR had op de hoogte gebracht moeten worden.

De nieuwe directeur van Odfjell, Theo Olijve, stelt dat het wel meeviel met de lekkage en doet het af als het 'zweten' van een kop van een aangesloten slang. Emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale noemt het bedrijf 'onverbeterlijk'. 'De nieuwe directeur van Odfjell moet rucksichtlos medewerkers uit het bedrijf gooien die foute informatie verstrekken of de veiligheid in gevaar brengen. Die medewerkers zouden op een zwarte lijst moeten komen en nooit meer in de petrochemische industrie mogen werken. Doet hij dat niet, dan is hij de volgende directeur die over niet al te lange tijd zal vertrekken.'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb moet als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijmond het tankopslagbedrijf Odfjell per direct sluiten. Dat stellen de fracties van Leefbaar Rotterdam, de SP en GroenLinks in een brief aan de burgemeester. Het bedrijf heeft voor de zoveelste keer lekkages niet gemeld en daarmee is voor deze fracties de maat vol.

Beluister hier het gesprek dat EenVandaag met Ben Ale had:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.