Gisteravond debatteerde de Tweede Kamer over alle problemen bij het chemiebedrijf Odfjell. Bij dit Rotterdamse bedrijf bleek van alles mis: er lekte kankerverwekkend benzeen weg, er ontsnapte 200 ton butaan (waarbij het hele bedrijf en de wijde omgeving in de lucht had kunnen vliegen) en lekkende tanks en slangen werden niet gerepareerd. Kortom: grote risico’s voor personeel en de mensen die in de Botlek wonen. Hoogleraar Rampenbestrijding Ben Ale noemde de situatie bij Odfjell eerder “levensgevaarlijk”. In EenVandaag besteedden we afgelopen jaar met grote regelmaat aandacht aan de misstanden.

Terug naar het debat van gisteravond. Tot onze verbazing probeert het VVD kamerlid Remco Dijkstra de problemen bij Odfjell volledig te bagatelliseren: “Feiten en emoties lopen door elkaar, maar moeten niet door elkaar gehaald worden”.  Huh? De VVD, de partij die altijd voorstander is (of was?) van streng handhaven, vindt opeens dat het wel een beetje meevalt. De omwonenden hebben kennelijk last van een “subjectieve veiligheidsbeleving”, volgens de VVD'er.

Beste Remco Dijkstra, kijkt u even naar onderstaande de reportage.

En het volledige, nog altijd groeiende dossier, als u zich in de materie wilt verdiepen, vindt u rechts op deze pagina.

'Misstanden bij Odfjell'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.