De PVV in Zuid-Holland wil een spoeddebat en het CDA stelt in de Tweede Kamer vragen aan de verantwoordelijk minister en staatssecretaris. Dat alles na onthullingen over tot nu toe onbekende misstanden bij Odfjell. Gisteren meldde EenVandaag dat het tankopslagbedrijf in het Rotterdamse Botlek-gebied een groot methanol-incident uit 2009 heeft verzwegen. Naar aanleiding van de onthulling deed de Milieudienst Rijnmond DCMR afgelopen vrijdag aangifte tegen Odfjell bij Justitie. De verantwoordelijk Gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Rik Janssen noemt het 'crimineel gedrag' van Odfjell. 

Uit een intern rapport van Odfjell, dat de kwalificatie "strikt vertrouwelijk" kreeg, bleek dat bij het beladen van een tankwagon met methanol tegen alle veiligheidsvoorschriften in beladen is middels vulslangen bovenin de tank tot deze vol was. En toen ging het mis; duizenden liters methanol werden gemorst en zonder waarschuwing naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie gepompt, iets wat achteraf werd ontkend.

Voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is de maat vol. "Het tankopslagbedrijf Odfjell maakt het bont, heel bont," schrijft hij in een blog. "Voor het CDA telt de privacy van Odfjell niet, maar telt de veiligheid van de omwonenden in het hele Rijnmond-gebied, de buurbedrijven en de werknemers bij Odfjell een heel stuk zwaarder." Omtzigt heeft zijn Kamervragen zojuist ingediend. Deze kunt u hier lezen.

Ook de PVV in Zuid-Holland vindt de situatie bij Odfjell onverteerbaar. De partij wil dat er een spoeddebat komt in de Statenvergadering van Zuid-Holland. PVV-Statenlid Bart Privé: "Wederom is het aan een klokkenluider, en dus niet aan milieudienst DCMR, te danken dat dergelijke grove misstanden boven water komen." De PVV in Zuid-Holland zal vragen stellen aan het College van Gedeputeerde Staten.

Bekijk hier de reportage van gisteren terug:

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.