Noord-Korea heeft gisteren een raket gelanceerd die zo ongeveer heel Amerika kan treffen. De lange-afstandsraket is een nieuwe mijlpaal voor het straatarme totaal geïsoleerde communistische land. De wereld houdt de adem is, maar de Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij de situatie zal afhandelen.

Wat dat betekent weet echter niemand. Nederland zit vanaf volgend jaar in de VN-Veiligheidsraad en dus is het de vraag welke invloed Nederland kan hebben als het gaat om sancties tegen Noord-Korea. Han ten Broeke, VVD-buitenlandwoordvoerder en Diplomatiek-expert Robert van de Roer praten erover in de uitzending. “Je zou ook meer zichtbare diplomatie verwachten. De Verenigde Staten moeten ook mensen daarheen sturen om te kijken of je kunt praten."

"Waar is de minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson?”, vraagt Robert van de Roer zich af. Vanavond komt de VN-Veiligheidsraad bijeen. Een goed plan volgens Ten Broeke. Hij twittert: "Volkomen terecht dat de VN Veiligheidsraad bijeen komt, al zal het weinig anders kunnen uitrichten dan veroordeling uitspreken.” Oftewel: de wereld lijkt machteloos te staan, maar is er wel onveiliger op geworden sinds gisteravond laat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.