Gaat het nu dan echt gebeuren? Het lijkt een mooie dag voor mensen die een hekel hebben aan het verzetten van de klok elk half jaar. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, kondigde aan dat er een einde aan komt en dat de zomertijd voortaan de standaardtijd wordt. Dat is wel opvallend, want van oudsher is de wintertijd de standaardtijd en werd de zomertijd ooit later ingevoerd.

In 2017 kondigde de commissie aan te gaan stemmen over de kwestie.

Kijk & lees meer:

Uit een enquete die de Europese Commissie sinds toen heeft gehouden blijkt dat de meeste mensen voor het instandhouden van de zomertijd zijn. Vervolgens kondigde Juncker aan dat dit dus de officiële tijd blijft.  Een woordvoerder van de commissie kondigde later aan dat landen straks zelf mogen beslissen of ze de zomertijd of de oorspronkelijke tijd invoeren. Het is daarom nog afwachten wat uiteindelijk definitief wordt besloten.

Twitter reageert

Online reageren uiteraard veel mensen. Veel mensen vinden het maar lastig: wordt het nu eerder of later donker in de toekomst? Weerman Gerrit Hiemstra probeert een handje te helpen, maar wijst daarbij wel op een nadeel:

Ook anderen wijzen op het nadeel dat het behouden van de zomertijd zou kunnen hebben:

Satirische website De Speld houdt het intussen simpel: "EU schaft zomertijd en wintertijd af: voortaan is het altijd kwart voor twee - ‘Het verzetten van de tijd brengt mensen in de war."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.