Volgens Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, is Europa niet duur. Bij een tweedaagse conferentie over de financiering van de Europese Unie zei hij dat Europa de Europeaan 'slechts een kopje koffie per dag kost'. Martijn Rosdorff zoekt uit of dit kan kloppen in 'Feit of Fictie'.

Martin Visser, econoom en journalist voor de Financiele Telegraaf, maakte voor ons een kleine berekening: "De Europese begroting is ongeveer honderdzestig miljard euro en in de Europese Unie  zijn er ongeveer vijfhonderd miljoen Europeanen. Omgerekend betalen we per Europeaan ongeveer 85 cent." Volgens Martin Visser is dit dus een stuk goedkoper dan een kopje koffie. 

Prijzen

Jeroen Veltkamp, onderzoeker bij Coffeelab, geeft aan dat de prijzen van een kopje koffie erg kunnen verschillen: "In Milaan kost de koffie om en nabij een euro, maar dan moet dit wel aan de bar worden gedronken. In Venetie betaal je op een terras daarentegen 12 euro." Onze bijdrage aan de Europese Unie ligt dus te allen tijde lager dan de prijs van een kop koffie.  

Feit of Fictie? 

Fictie! Wij geven dagelijks zelfs nog minder uit aan Europa dan aan een kopje koffie. Volgens Martin Visser doet Jean-Claude Juncker deze uitspraak om de burgers duidelijk te maken dat Europa niet duur is: "Juncker wil laten zien dat de Europese Unie goedkoper is dan dat de meeste mensen denken en dat de burger slechts een klein bedrag betaalt." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.