Zeventien Europarlementariërs eisen dat de Europese Commissie onderzoek doet naar de uitkeringen die oud Waffen-SS'ers nog steeds ontvangen vanuit Duitsland. De parlementariërs dienen dit verzoek vandaag in bij voorzitter Jean-Claude Juncker.

Eerder meldde EenVandaag dat 34 mensen in Nederland nog altijd een uitkering krijgen vanuit Duitsland, omdat zij of hun partner gewond raakten in Duitse dienst. Deze betalingen worden onbelast uitgekeerd en lopen op tot 800 euro per maand. In vijf gevallen gaat het om Nederlanders die actief waren bij de waffen-SS.

'Grove belediging tegenover alle slachtoffers'

Ook in tien andere Europese landen ontvangen oud-SS'ers deze betalingen. Het gaat onder meer om België, Spanje, Frankrijk, Polen en Portugal. Europarlementariërs uit deze landen willen nu dat de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker onderzoek gaat doen naar deze betalingen. Ook drie Duitse parlementariërs zitten tussen de aanvragers.

Lees ook

Initiatiefnemer is Europarlementariër Paul Tang (PvdA): "Deze pensioenen voor oorlogsmisdadigers zijn een grove belediging tegenover alle slachtoffers en nabestaanden, en de samenleving als geheel. Duitsland heeft sinds 1998 de mogelijkheid om dit soort pensioenen stop te zetten, maar nu blijkt dat de Duitse overheid dat stelselmatig heeft nagelaten."

'Maak ontvangers bekend'

Tang en zijn collega's eisen dat de Europese Commissie actie onderneemt: "Deze pensioensregeling is een Europese kwestie waar de Commissie zo snel mogelijk mee aan de slag moet." De Parlementariërs willen dat Duitsland de gegevens van de ontvangers bekend maakt, zodat belasting geheven kan worden over de betalingen.

De vader van Rob Stoverink ontving een SS-uitkering van 2 ton in 30 jaar tijd. Hij schaamt zich voor de misdaden die zijn vader gepleegd heeft en de jarenlange SS-uitkering die hij daarvoor kreeg. "Je doet iedereen tekort die slachtoffer is van de oorlog."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.