Komend weekend zetten we onze klok massaal weer in standje winter. Oftewel: een uurtje terug. Dat betekent weliswaar een uurtje langer slaap, maar het Europees Parlement heeft een resolutie in behandeling om de zomertijd af te schaffen.

Drijvende kracht achter dat voorstel is Europarlementariër Annie Schreier-Pierik. Bij BNR zegt ze: "vorig jaar hebben meerdere partijen in Europees Parlement gezegd dat dit gewijzigd moet worden. Verschillende onderzoeken hebben al aangetoond dat mensen het niet willen en ten koste gaat van de biologische klok. Heel veel mensen, bijvoorbeeld ouders met kinderen, geven aan dat het gevolgen heeft op je lichaam. Dat is de reden om te zeggen: moeten we hiermee doorgaan. Uiteindelijk gaat het om energie en dat gaat niet behouden blijven door het in stand houden van de zomertijd."

Bijval op twitter

Op twitter zijn de meningen duidelijk: afschaffen die zomertijd.

Onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van de zomertijd op ons lichaam. Daaruit blijkt dat een uurtje slaapverstoring een negatieve invloed heeft op onze gezondheid. Het kan tot depressies leiden, ziekte, hartklachten, verkeersongelukken en ongelukken op de werkvloer. Hoogleraar Menno P. Gerkema vindt ook dat we moeten stoppen met het verzetten van de klok.

Waarom verzetten we de klok?

Het begon allemaal met de Brit William Willet. Hij rekende uit dat we in de zomer kostbaar daglicht verspilden door te laat op te staan. Maar uiteindelijk waren het de Duitsers die de 'sommerzeit' invoerden. In de jaren 70 werd de zomertijd in veel landen definitief ingevoerd. Ruim zeventig landen werken nu met de zomertijd. De stemming in het Europees parlement is waarschijnlijk pas in december, dan moet de Europese Commissie er zich nog over buigen én alle lidstaten moeten het er ook nog mee eens zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.