Als het aan slaaponderzoeker Marijke Gordijn ligt, zetten we dit weekend voor de laatste keer ooit de klok een uur terug. In de recente discussie over keuze tussen zomer-of wintertijd, staat Gordijn aan de kant van de wintertijd. Volgens haar moet Europa niet op de zomertijd overgaan. "Dat is verreweg de minste optie", zei Gordijn tegen de Limburgse Courant. 

Dat Gordijn een tegenstander is van de standaardtijd klopt niet: dat juicht ze alleen maar toe. Welke tijd wordt gehanteerd, moet op een andere moment worden bepaald, vindt de slaaponderzoeker. Het moet volgens haar worden gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar het kabinet wil een enquête houden. 

Eerdere enquête 

De Europese Commissie hield eerder al een enquête over de kwestie. Daaruit bleek dat de meeste mensen de voorkeur geven aan de zomertijd. Volgens Gordijn deugde de vraagstelling niet. "Als je vraagt wat de mensen liever willen, 'zomertijd' of 'wintertijd', dan zijn velen geneigd om 'zomertijd' te antwoorden. Dat klinkt gevoelsmatig beter, het doet denken aan lange, warme zomeravonden."

Daar klopt echter helemaal niets van volgens de slaaponderzoeker. "Met de zomertijd wordt komt, van eind oktober tot half februari, de zon pas rond half negen op. Kinderen moeten dus vier maanden lang in het donker naar school. Dat moeten we niet willen."

'Er moet één tijd komen'

De meningen zijn sterk verdeeld over welke tijd de nieuwe standaardtijd moet worden. Dat blijkt uit een eerder onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. Eenderde (36 procent) vindt dat de zomertijd moet worden ingesteld, maar een bijna even grote groep (37%) vindt dat de wintertijd moet worden ingesteld. Het overige deel van de ondervraagden weet niet welke tijd er moet komen of het maakt ze niet uit. 

Waar een meerderheid het wél over eens is, is dat er één uniforme tijd moet komen. Zes op de tien (61 procent) vinden dat er voortaan één tijd moet komen. 

KIJK & LEES OOK: 

De Europese Commissie heeft besloten dat de zomer- en wintertijd in de Europese Unie kunnen worden afgeschaft. Ieder land mag nu zelf bepalen welke tijd ze gaan invoeren. De Benelux heeft in ieder geval besloten dat zij dezelfde tijd gaan gebruiken. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.