Wankelend loopt hij rond op een belangrijke NAVO-top: voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Op beelden die gister naar buiten kwamen is duidelijk te zien dat Juncker moeilijk op zijn benen kan blijven staan. Andere leiders schieten hem te hulp. Rutte zegt dat de Europese Commissievoorzitter last heeft van zijn rug, of had hij een slok teveel op?

De rugklachten zijn volgens premier Mark Rutte niet nieuw: “Het is niet op enige manier levensbedreigend, maar het is een probleem waar hij last van heeft. Dan heeft hij pijnaanvallen”, zou Rutte volgens de NOS gezegd hebben. Opvallend, want Juncker loopt ondanks de fikse rugpijn toch met een flinke glimlach op zijn gezicht. 

Juncker op de NAVO-top

Dankzij de hulp van onze minster-president Mark Rutte en de presidenten van Finland en Oekraïne valt Juncker gelukkig niet om, maar wat voor signaal zendt de Europese Commissievoorzitter hiermee uit?

Europawatcher en diplomatiedeskundige Robert van de Roer kan niet beoordelen of Juncker gedronken heeft of echt rugpijn heeft, maar hij vindt dit geen slimme zet: “Iemand als Juncker heeft te maken met de wetten van de publieke waardigheid. Daarin past het niet dat hij wankelend en waggelend over het wereldtoneel loopt.” 

'Kom dan in een rolstoel'

“Als hij echt zoveel last van zijn rug heeft”, gaat Van de Roer verder, “haal er dan een rolstoel bij. Op deze manier slaat hij een modderfiguur. De Duitse politicus Wolfgang Schäuble verscheen toen hij verlamd werd ook in een rolstoel. Daar is helemaal niks mis mee, hij kwam nog steeds professioneel over."

Op de vraag of de Europese Commissievoorzitter wegkomt met dit gedrag, laat van de Roer weten dat dat waarschijnlijk wel het geval is: “Hij zit in de nadagen van zijn functie.”

Uit respect voor het ambt zou hij dit niet moeten doen

Het siert Juncker volgens Van de Roer wel dat hij erbij wil zijn maar “het instituut, de Europese Commissie, is hier absoluut niet bij gebaat. Uit respect voor het ambt zou hij dit niet moeten doen.” Publieke waardigheid hoort bij zo’n functie als die van Juncker, zegt Van de Roer. “En dat is in het geding als de leiders hem letterlijk op de been moeten houden.”

De vraag over het drankgebruik komt niet uit de lucht vallen. Eerder maakten we al een reportage over de opmerkelijke stijl van Jean-Claude Juncker. 

LEES EN KIJK: De rare fratsen van Jean-Claude Juncker

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.