Vijf doden en vijftien gewonden zijn er vannacht gevallen bij de drie aardbevingen die Chili troffen. Binnen no-time zijn maar liefst 1 miljoen mensen geëvacueerd en de angst zit er goed in. Zelfs tot in Nieuw-Zeeland werden mensen geadviseerd om zee en stranden te vermijden. 

Door de beving werd het internationale vliegveld van de hoofdstad Santiago korte tijd geëvacueerd. Vluchten zijn weer hervat, maar hebben wel vertraging, meldt de luchthaven op Twitter.

Chili is vanwege de lange kust en de locatie vlakbij de breuklijn uiterst kwetsbaar. In 2010 ontstond een tsunami na een beving met een kracht van 8,8. Ongeveer 550 mensen kwamen toen om het leven en meer dan 200.000 woningen werden verwoest.

Hoe ontstaat zo’n aardbeving? En hoe is het mogelijk dat zelfs in Nieuw-Zeeland de gevolgen merkbaar zijn? EenVandaag spreekt met Rob Govers, geofysicus aan de Universiteit van Utrecht en met correspondent Jeroen Smink, wonend in de Chileense hoofdstad Santiago.

Ook in Radio EenVandaag gaan we in gesprek met Jorrit Smink over de laatste ontwikkelingen in de Chili.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.