Het kerstfeest staat onder druk. Althans, dat kopt de Telegraaf met het artikel ‘Ook Kerst krijgt Zwarte Piet’. Scholen, bedrijven en instellingen zouden het gebruik van het woord kerstmis niet in de mond willen nemen, om anders-gelovigen niet te kwetsen. 

Op sociale media wordt fel gereageerd op deze veranderingen. De discussie speelt sinds vorige week. Toen kwam de NPO onder vuur te liggen vanwege de promo waarin het woord ‘kerst’ vervangen werd door 'december'.

De NPO liet weten dat de promo bedoeld was voor de hele decembermaand en dat ze het woord 'kerst' helemaal niet willen afschaffen.

Een aantal twitteraars vraagt zich af of de kerst wel echt zo onder druk staat als door de Telegraaf wordt gesuggereerd. Politicoloog Ewoud Butter zegt: ‘De Telegraaf lanceert een niet bestaande discussie over kerst en framen dat als de nieuwe zwarte piet discussie’

Ook AD-columniste en moslima Hanina Ajarai schreef in haar column dat de discussie niet leeft onder de moslimgemeenschap en dat zijzelf ook geniet van de gezelligheid die kerst met zich meebrengt. 

In EenVandaag een gesprek met socioloog Peter Achterberg. Hij licht toe waarom scholen, bedrijven en instellingen aanpassingen doorvoeren, terwijl er geen grote bezwaren worden geuit. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.