Donker december is een maand van verlichting en feestelijkheden. Mensen bezoeken de mis of eten chic in een restaurant. Anderen willen iets goeds doen. Daarom een aantal alternatieve manieren van kerst vieren.

Ze zijn er ieder jaar weer, en dat maakt de feestdagen zo overzichtelijk. De zachtverlichte decemberdagen zijn vreugdevol, verdrietig, heilig, commercieel, eenzaam, gezapig, mooi en stressvol. Voor velen draait het om samenzijn en iets doen voor anderen.

Doe iets goeds

Heilzaam samenzijn
Rond kerst schuiven veel mensen bij een van de Leger des Heils-locaties aan. Zo organiseert Leger des Heils Rokkeveen in Zoetermeer op Eerste Kerstdag de kerstinloop, waar mensen gedichten of verhalen voordragen, liederen zingen en muziek maken. Er is een kerstbuffet; samenzijn is het sleutelwoord.

Kerstherberg
Herbergen openen hun deuren. Alexander Mulder (45) organiseert (mede) de Kerstherberg in Borne. Toen hij twee weken geleden hoorde dat dit stopte, na 28 jaar, gaf hij zich direct op. "We krijgen veel hulp en de reacties zijn overweldigend." Niemand van de organisatie loopt nog door het dorp zonder aangesproken te worden.

"Dit is waar kerst om draait: iets voor een ander doen. Ik wil niet dat mensen alleen thuis zitten. Dat geldt natuurlijk voor iedere andere dag, maar stel je voor dat je met kerst in je uppie voor je televisie zit. Ik moet er niet aan denken." In de herberg komen ouderen, en jongeren en gezinnen met minder geld. "We gaan voor niemand op slot".

Eet met een vluchteling
Iemand die ontheemd is heeft misschien wel meer behoefte aan een warme kerst. Willemijn Voorham (34) van Buddy to Buddy in Zutphen zorgt dat vluchtelingen een kerstdiner bij mensen thuis kunnen vieren. "In 2015 zaten veel mensen in de crisisopvang in een grote hal onder TL-lampen. Dat was een heel treurig gezicht." Veel vluchtelingen zijn hier alleen, zonder familie of vrienden. "Als je mensen mee naar huis neemt ervaren zij warmte en huiselijkheid en kunnen ze even ontspannen. Ook al is het maar voor een avond."

Sindsdien is Eat & Meet ieder jaar vaste prik. "Bij terugkomst zagen we alleen maar blije gezichten, aan beide kanten. Mensen raken meer betrokken bij het vluchtelingenvraagstuk, ze zien de gezichten achter de cijfers. Vaak vinden ze het leerzaam en blijkt dat ze veel meer overeenkomsten hebben dan verschillen."

Pannenkoeken in kerstboomvorm
"Laat die andere kerstdagen maar zitten, ik heb zin in Tweede Kerstdag!" Marij de Vries (37) bakt met een groep vrijwilligers pannenkoeken in verpleeghuis De Buitenhof in Amsterdam. Ze wil iets betekenen voor anderen. "Ik ben dankbaar dat ik dit kan doen, het geeft me een goed gevoel." Vorig jaar deed ze dit voor het eerst, het maakte diepe indruk op de bewoners, verpleging en vrijwilligers.

De honderd bewoners eten samen met vijftig vrijwilligers pannenkoeken, soms gesneden in kerstboomvorm. "Dat het populair is, is een mooie tendens. Steeds meer mensen willen iets doen voor een ander. Hoe dat komt? Misschien wordt ik bewuster en de mensen om me heen ook, misschien realiseren meer mensen dat zorgen voor een ander bijdraagt aan je eigen geluk."

Dans of schaak in de kapel
Een kerk zonder dienst? Tijdens kerst stap je in een tal van basilieken en kerkgebouwen binnen voor hun open huis, als bezoeker of vrijwilliger. Zo organiseert de Dominicuskerk in Amsterdam ieder jaar workshops, muziek en een driegangendiner. Je kunt schaken of dammen, mandala's kleuren en dansen tot middennacht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.