Zihni Özdil, die afgelopen mei de Tweede Kamer verliet, twitterde deze week dat het woord 'kerst' vervangen moet worden door 'feest', toen supermarktketen Lidl een nieuwe feest-folder presenteerde. Dat viel niet bij iedereen goed.

Het oud-Kamerlid voor GroenLinks twitterde dat Lidl 'de aller- allerbeste supermarkt van Nederland' is. Hij reageerde hiermee op een folder van de supermarktketen die in een advertentie sprak van 'feestontbijt' in plaats van 'kerstontbijt'. Die folder was bij verschillende mensen slecht gevallen en de grap van Özdil daarmee ook. De supermarktketen zou hiermee volgens hen een knieval voor de islam maken.

De ironie ontging mensen op Twitter

Özdil werd aangevallen op Twitter, waarna hij die beantwoordde met een volgende tweet: Het woord "kerst" past gewoon niet meer in onze multirelationele samenleving. Als we "kerst" vervangen door "feest" dan kan iedereen ervan genieten. Özdil zegt dat zijn tweets onderdeel zijn van een grap.

Die ironie ontging de meeste mensen en de toon van de reacties verhardde. Iemand twitterde een afbeelding van een grafkist met daaronder de tekst 'Heb er al eentje voor je besteld'. "Ik kreeg het idee om dit te doen nadat er eerder grote ophef was ontstaan over de folder van de supermarkt Lidl. Toen dacht ik: 'Dit is interessant, ik ga de proef op de som nemen. Zou ik in staat zijn, door iets te roepen over kerst, me iets op de hals kunnen halen?' Dat is gelukt."

Lees ook

Multirelationele samenleving geen bestaande term

Özdil gebruikte het niet bestaande woord 'multirelationele samenleving'. "Mijn onzintaal over kerst hervormen voor de multirelationele samenleving werd serieus genomen." Het voormalige Kamerlid, van Turkse komaf, wilde onderzoeken of sociale media dit soort woede veroorzaken of dat er iets anders aan de hand is. "Tussen de 40 en 50 procent van de mensen is bang voor immigranten, allochtonen, buitenlanders", zegt Özdil.

"Ze denken al decennia dat de Nederlandse cultuur onder vuur ligt. Ik denk dat sociale media dit sentiment laat zien. Sociale media prenten mensen geen dingen in, die ideeën waren er al." Zihni Özdil is inmiddels klaar met de ophef en heeft dat in een persbericht op zijn Facebook-pagina laten weten.

Zihni Özdil in gesprek met Joost Vullings over de grap om de feestfolder van Lidl

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.