Afgelopen nacht brak er een grote brand uit in de 24-verdiepingen tellende Grenfell Tower in Londen. De brand breidde zich snel door de hele torenflat uit. Er zijn tientallen gewonden, en ook doden te betreuren.

De hele dag zijn er al onwaarschijnlijke beelden te zien van springende flatbewoners die geen kant meer op kunnen, vlammen die uit het gebouw slaan en een grote groep brandweermannen die de brand onder controle proberen te krijgen.

Mensen die vast zaten op de bovenste verdiepingen probeerden met lichtsignalen te seinen naar de reddingswerkers beneden.

Onbekend is nog hoe de brand is ontstaan, maar op internet gaan verhalen rond over de slechte staat van het gebouw. Hierdoor zou de brand zich razendsnel hebben kunnen verspreiden. Een aantal jaar geleden zou bijvoorbeeld een renovatie zijn geweest waarbij mogelijk panelen zijn gebruikt die verantwoordelijk kunnen zijn geweest voor de snelle uitbreiding van het vuur. In de Nieuwstrend bespreekt Rob Hadders de online reacties op de brand.

In Nederland mogelijk?

In Radio EenVandaag brengt correspondent Martijn Rosdorff het laatste nieuws uit Engeland over die grote brand in Grenfell Tower.

De grote vraag is: kan dit ook in Nederland gebeuren? Ruud van Herpen, praktijkhoogleraar Brandveiligheid aan de Technische Universiteit Eindhoven, geeft antwoord op deze vraag.

Verslaggever Harm van Atteveld is in Rotterdam, de stad van de hoogbouw, en vraagt aan bewoners of zij zich nog veilig voelen in hun woning. Ook kijkt hij wat voor maatregelen er tegen brand zijn genomen in de hoogste woontoren van Nederland, New Orleans.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.