23 Groningse studentes zijn terecht gekomen op een zogenaamde 'bangalijst', die door enkele leden van de studentenvereniging Vindicat is gemaakt en online gezet.

De lijst vermeldt van elke studente de naam, het telefoonnummer en of ze goed is in bed. Deze bangalijst (banga is straattaal voor slet) wordt veelvuldig gedeeld door studenten onderling en inmiddels ook buiten Groningen, met alle gevolgen vandien.

De studentes hebben niet gereageerd. De website Sikkom heeft een antaal van hen geprobeerd te bellen, maar de meesten hebben de telefoon inmiddels uitstaan omdat ze platgebeld worden. Een enkeling die wel opnam, barste in huilen uit. 

Maar de vader van 1 van de meisjes twittert:

Dat klinkt laconiek, maar de impact van dit soort dingen die online komen te staan kan groot zijn, zegt seksualiteitwetenschapper Linda Duits.

Vindicat is de laatste tijd vaker in opspraak gekomen. Eerder deze maand lekten er foto’s uit van een ontgroening die uit de hand loopt. Een meisje vreesde zelfs aangerand te zijn tijdens haar ontgroening, maar helemaal zeker wist ze dat niet omdat ze geblinddoekt was.

Ook dook er een filmpje op waarin te zien is hoe leden van de studentenvereniging seks hebben op het dak van Vindicat. 

Vindicat heeft gereageerd op de lijst. RTV Noord sprak de woordvoerder van Vindicat en die zegt de makers van de lijst aan te gaan pakken.

Tot nu toe deed geen van 23 betrokken studentes aangifte. De politie in Groningen stelt op de hoogte te zijn van de lijst, maar niks te zullen doen zolang er geen aangifte wordt gedaan. Het verspreiden van een bangalijst is strafbaar, omdat het wordt gezien als smaadschrift. Hierop staat een celstraf van maximaal 1 jaar.

Maar aangifte doen is niet zinvol, zegt Linda Duits. Ze ziet de bangalijsten als vorm van internetpesten en daarom is het extra zuur dat deze lijst juist in de Week tegen het Pesten naar buiten komt. Politiewoordvoerster Ellie Lust gaf daarom deze week een interview aan een populaire beautyblogster waarin ze een boodschap heeft voor internetpesters

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.