Studentenverenigingen in Groningen zien de introductieweek van deze zomer met zorg tegemoet. Naast ontgroeningen en feesten is het hét moment om leden te werven. "Als dat niet lukt, dan krijgen we het moeilijk", waarschuwt studentenvereniging Dizkartes.

Door de anderhalvemetersamenleving is het voor studentenverenigingen wel heel ingewikkeld om zich te presenteren aan nieuwkomers. Traditiegetrouw ontmoeten in Groningen eerstejaars elkaar in de jaarlijkse Keiweek, de algemene introductieweek voor alle aankomende nieuwe studenten. Dat gaat die jaar niet op de gebruikelijke manier, wat vooral voor kleinere verenigingen een probleem kan zijn.

Belangrijke economische factor

Dat de introductieweek dit jaar omwille van de veiligheid totaal anders moet, is glashelder. Studenten zijn dan ook druk bezig om creatieve oplossingen te bedenken om zichzelf toch te kunnen promoten. Digtale pubquizen, bierproeverijen, filmavonden en misschien wat kleinschalige activiteiten.

Floris Hamann is rector van studentenvereniging Vindicat. Hij wil niet afwachten, maar de koppen bij elkaar steken en daar partners als gemeente, universiteit en hogeschool bij betrekken. "We moeten de stad Groningen promoten bij de nieuwe studenten. Daar heeft ook de gemeente belang bij. Er zijn zo'n 40.000 studenten in de stad die allemaal een kamer huren. Een belangrijke factor voor de economie in de stad."

Lieske van Hemert
Bron: EenVandaag
Voorzitter LIeske van Hemert van studentenvereniging Dizkartes.

Vervelend voor naamsbekendheid

Voor een vereniging als Dizkartes, die zo'n 800 leden telt, is het een groot probleem dat de Keiweek niet doorgaat als normaal. "Dat is juist onze 'time to shine'", zegt voorzitter Lieske van Hemert. "Het is echt vervelend voor onze naamsbekendheid."

Tijdens de introductietijd proberen studentenverenigingen zoveel mogelijk mensen binnen te halen door te laten zien waar zij als vereniging voor staan en door zich te onderscheiden. "Als we niet genoeg leden werven en slechts een kleine nieuwe lichting binnenhalen, is dat problematisch want onze vereniging draait op de contributiegelden."

'Wij zullen niet omvallen'

Voor Vindicat speelt dit probleem nog niet, ze met zijn met 2000 leden minder afhankelijk van ledenwerving. Toch zijn ook zij er niet gerust op. "Wij maken ons zeker zorgen, maar wij zullen niet omvallen", zegt Floris.

Volgens hem houdt Vindicat het als grootste studentenvereniging van Nederland nu nog wel vol. "Mensen weten al dat ze bij ons lid willen worden, ze kennen onze identiteit."

De Keiweek vorig jaar, met een tafereel dat we dit jaar ondenkbaar is.
Bron: EenVandaag
De Keiweek vorig jaar, met een tafereel dat we dit jaar ondenkbaar is.

Wel zorgen voor de lange termijn

Wel maakt hij zich zorgen over de gevolgen op de langere termijn. Nu zijn de kosten nog niet hoog, omdat de sociëteit gesloten is vanwege het coronavirus. Daardoor wordt er niets georganiseerd en geeft Vindicat nu geen geld uit. "Maar het gaat wel zwaar voor ons worden en we gaan veel geld verliezen als we straks maar op halve kracht open kunnen. Dat heeft grote gevolgen voor onze omzet."

Op een normale avond voor er sprake was van het coronavirus, had Vindicat zo'n 700 a 800 bezoekers. Bij grote evenementen kunnen er zelfs zo'n 2800 mensen binnen terecht. "Daar is onze begroting op afgestemd. Het omzetverlies gaat ten koste van ons spaargeld, bestemd voor verbouwingen en dergelijke."

Uitdaging

Voor Dizkartes is de situatie ernstiger, hun voortbestaan is mogelijkerwijs in gevaar. Volgens Lieske is ook bij hen de omzet van de kroeg cruciaal voor de financiën. "Zolang onze kroeg nog gesloten moet blijven, verdienen we natuurlijk niets. Dit is allemaal heel vervelend voor de toekomst."

Zij geeft aan dat hun vereniging en sociëteit dan misschien anders ingericht moet gaan worden. Commissies krijgen bijvoorbeeld mogelijk minder budget. "Je weet het allemaal nog niet zeker, dat maakt het zo spannend, het wordt een hele uitdaging."

Kleine verenigingen steunen

Er bestaat nu een breed aanbod aan studentenverenigingen in Groningen, maar of dat zo blijft is niet zeker. Floris maakt zich zorgen dat de diversiteit nu in gevaar komt.

"Het is niet in ons belang dat alleen Vindicat en misschien nog twee grote verenigingen overleven. Er moet voor iedere student iets zijn wat bij hem past. Misschien moeten wij de kleinere verenigingen dan gaan steunen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.